Mainos

UNCHR: Pakolaiset eivät pääse pois Kosovosta

Jugoslavian joukot ovat sulkeneet Kosovon rajat ja käännyttäneet maakunnasta pois pyrkiviä pakolaisia takaisin, kertoi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR tänään. Järjestön tiedottaja Kris Janowski sanoi Genevessä, että pakolaisvirta Kosovosta tyrehtyi viime yönä.

-Serbian rajat ovat tiettävästi virallisesti auki, mutta kukaan ei ylitä rajaa. Tämä saa meidät uskomaan, että serbit pysäyttävät ihmisiä ja estävät heitä pääsemästä rajalle, Janowski sanoi. Me olemme äärimmäisen huolestuneita tilanteesta, sillä ihmiset ovat peloissaan. Olemme myös varmoja siitä, että ihmiset eivät palaa takaisin vapaaehtoisesti, vaan heidän lähtönsä estetään väkipakolla, hän lisäsi.

Janowski sanoi myös, että muutamat Kosovosta viime päivinä tulleet pakolaiset ovat joutuneet maksamaan suuria lahjuksia päästäkseen rajan yli. Makedoniaan tullut pakolaisnainen oli kertonut joutuneensa maksamaan yhteensä 1700 Saksan markkaa eli runsaat 5000 markkaa päästäkseen rajan yli Makedoniaan. Nainen kertoi nähneensä, miten serbijoukot käännyttivät kaksi bussilastillista pakolaisia rajan tuntumasta.

-Meillä ei ole mitään mahdollisuutta vaikuttaa Serbian sisäpuolella tapahtuviin asioihin, emmekä voi painostaa serbejä päästämään pakolaisia maakunnasta, Kris Janowski sanoi.

UCK haluaa Naton suojelua

Kosovon vapautusarmeija UCK vetosi tänään sotilasliitto Natoon, jotta se ryhtyisi ilmaiskuihin tuhansien Kosovon vuorille saarroksiin jääneiden albaanipakolaisten pelastamiseksi. UCK:n edustajan Sokol Bashotan mukaan Berishavuorten alueella on kymmeniätuhansia pakolaisia, joita serbijoukot ovat tulittaneet eilisestä lähtien.

-Kukaan ei pääse pakenemaan tältä alueelta, hän sanoi vedoten Naton apuun.

Bashotan mukaan vuoristossa on noin 40 000 pakolaista, joista monet ovat olleet taivasalla jo kolmen viikon ajan. Ihmiset kärsivät nälästä ja kylmyydestä. Alueella olisi lääkäreitä, mutta ei lääketarvikkeita, Bashota sanoi. Kansainvälisten tarkkailijoiden mukaan UCK haluaa, että Nato kohdistaisi ilmaiskunsa serbijoukkojen raskaisiin aseisiin Kosovossa ja lisäksi pudottaisi ruokaa nälkäkuoleman ja sairauksien uhkaamille pakolaisille.
(STT-DPA-Reuters-AFP)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.