Mainos

Umts-toiminta viivästyy Euroopassa vuosia

Kolmannen sukupolven matkapuhelintoiminta viivästyy pahasti aikataulustaan Euroopassa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan UMTS-verkot pääsevät vauhtiin vasta vuonna 2005. Japanissa verkot käynnistyvät jo tänä vuonna. Tämä antaa vahvan kilpailuaseman maan laitevalmistajille.

Tänään julkituodun tutkimuksen mukaan umts-verkkojen edessä on vielä lukuisia sudenkuoppia. Tutkimuksen tekijät pääomasijoitusyhtiö Eqvitec, brittiläinen Durlacher sekä Teknillinen korkeakoulu ennakoivat, että umts ei kiinnosta ketään, jos se on samanlainen kupla kuin wap-palvelut.

-Pullonkaulat eivät välttämättä ole kaistanleveydessä tai välitysnopeudessa,jolla verkko dataa välittää. Pullonkaulat ovat siinä kuinka toimivia ja mobiilialustalle soveltuvia lisäarvopalveluja pystytään kehittämään, toteaa professori Erkko Autio Teknillisestä korkeakoulusta.

Raportin mukaan umts-verkkojen laaja käyttöönotto Euroopassa viivästyy 3-4 vuotta. Syy tähän on se, että laitetoimittajat eivät pysty toimittamaan tarpeeksi puhelimia ja verkkolaitteita. Tässä Japani on selvästi edellä, umts-verkot tulevat käyttöön jo tänä vuonna ja myynnissä on toimivia päätelaitteita. Aasialaiset heittävätkin Nokialle kovan kilpailuhaasteen.

Sonera

Myös palveluiden hinnoittelu ratkaisee, onko umtsilla kysyntää. Jos rahoittajat haluavat nopeasti tuottoa sijoituksilleen, joudutaan palveluiden hinnat hilaamaan liian korkealla. Tässä maksetaan sitä laskua, joka kertyi hyperhintaisista umts-lisensseistä. Pienille operaattoreille raportti ennakoikin vaikeuksia. Tähän kastiin voidaan lukea myös Sonera.

Kansainvälinen umts-forum

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.