Mainos

Umoja siirtyi päivällä

Eteläafrikkalaista tanssi- ja musiikkiperinnettä esittävä UMOJA saapuu Suomeen vasta keskiviikkona 12.3. Alun perin tiistaina 11.3. alkavaksi tarkoitetut kahdeksan esitystä muuttuvat näin seitsemäksi esitykseksi sekä siirtyvät alkavaksi päivää myöhemmin.

Parhaillaan Malmössä, Ruotsissa täysille katsomoille esiintyvä UMOJA on huiman suosionsa vuoksi lisännyt sikäläisiä esityksiään, jolloin myös Helsingin ensi-iltaa jouduttiin siirtämään päivällä.

Yleisön sekä median niin Lontoon West Endissä kuin nyt siis Ruotsissakin valloittanut ainutlaatuinen, värikäs esitys nähdään Helsingin Kulttuuritalolla.

Esitys tuo lavalle huippuunsa taitavia esiintyjiä, upeita laulusuorituksia, aistikkaita tanssiesityksiä ja Etelä-Afrikan populaarimusiikin parhaimmistoa - Pata Patasta Pantsula Jiveen ja Venda Snake Dance-ryhmätanssista Ladysmith Black Mambazoon. Lauluja, joista on tullut osa Etelä-Afrikan rikasta musiikkiperinnettä musiikkia, joka elää mielissämme ja joka tunnetaan kaikkialla maailmassa.

Idea uudentyyppisestä, sensaatiomaisesta showsta syntyi alun perin Soweton kaupungissa. Konsepti jatkoi kehittymistään sikäläisessä tanssikoulussa, jossa Todd Twala ja Thembi Nyandeni opastivat nuoria lahjakkuuksia pitääkseen heidät pois kadulta ja rikollisuuden parista. Umoja on itse asiassa Todd Twalan ja Thembi Nyandenin hengentuote; kaksikko tapasi ensimmäisen kerran sowetolaisessa koulussa, ja heidän tiensä kohtasivat useissa eri tilanteissa molempien luodessa uraa musiikin ja tanssin saralla. Thembi aloitti tanssiuransa maineikkaan etelä-afrikkalaisen lpi Ntombin myötä vuonna 1975 ja Todd liittyi ryhmään vuonna 1979, tanssiesityksen lähtiessä kiertueelle ympäri maailmaa.

Elokuussa 1999 he yhdistivät voimansa heimomusiikin suuren ystävän Maurice Frescon kanssa luodakseen shown, joka hakisi vertaansa viihdyttävyydessään sekä ylistäisi kulttuuriemme valtaisaa kirjoa. Umojan käsikirjoittajana ja ohjaajana toimi palkittu teatterimaailman vaikuttaja Ian von Memerty, ja lopputulos onkin uskomattoman upea musiikillinen elämys, joka koostuu 36:sta Etelä-Afrikan valovoimaisimmasta ja monipuolisimmasta nuoresta esiintyjästä, laulajasta, rumpalista ja marimban taitajasta.

Tuotanto- ja vaatesuunnittelija Thembi Nyandenin sanoin: "Kulttuurista oppimisen lisäksi Umoja kertoo siitä kuka olet - mistä tulet ja minne olet menossa. Yhteenkuuluvuuden tunne elää veressäsi, sielussasi ja sydämessäsi. Khaw veleukhangele"

Viime vuonna Lontoon West Endissä ensi-iltansa saanut esitys on ollut ilta illan jälkeen menestys saaden osakseen niin innostuneita arvosteluja kuin myrskyisiä suosionosoituksia.

Englannissa tämä värikäs ja rytmiä pursuva spektaakkeli lumosi kerralla niin paikallisen yleisön kuin lehdistönkin. Esitys nähdään parhaillaan New London Theatre -teatterissa, Drury Lanella, jossa viimeiset 21 vuotta on esitetty Cats-menestysmusikaalia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.