Mainos

UMO juhlii rahavaikeuksien keskellä

Suomen ainoa ammattimainen bigband, Umo Jazz Orchestra viettää 25-vuotisjuhliaan.

Juhlankin keskellä yhtye kamppailee kireän talouden kanssa, tuet eivät ole nousseet kymmeneen vuoteen. Yhtyeen johdon mukaan tulevaisuuden ratkaiseekin asenne, Suomessa olisi jo rahoitettava reilusti muutakin kuin klassista musiikkia.

UMOn juhlakonsertin puikoissa Helsingin Savoy-teatterissa esiintyi eilen niin nykyisiä kuin entisiäkin johtajia, esimerkiksi Kirmo Lintinen. Konsertti oli myös muistohetki yhtyeen perustajalle ja sielulle, Esko Linnavallille, joka johti UMOa vuodesta 1975 vuoteen 1991.

-Esko teki koko ajan peräänantamatonta työtä ja lopulta sitten toteutui tämän Yle-Helsingin kaupunki- opetusministeriö -triangeli, joiden avulla sitten saatiin vakituinen Umo aikaan, kertoo nykyinen taiteellinen johtaja Heikki Sarmanto. 1975 perustettu UMO muuttui kuukausipalkkaorkesteriksi 1984. Esko Linnavallin ohella toinen merkkihenkilö oli silloinen Helsingin kaupunginjohtaja, jazzmies Heikki s. von Hertzen.

Odotettu klubi perusteilla

Kaupungin - ynnä opetusministeriön tuki onkin budjetista yhteensä 4,5 miljoonaa, loput puolitoista miljoonaa on yhä hankittava itse. Yle on sitoutunut radioimaan konsertteja. UMO on harvinainen tapaus, vastaavia ammattiyhtyeitä on koko maailmassa ehkä alle 10.

Kovin innokkaasti jazzia ei Suomessa verovaroin tueta, UMO:nkin elämä on tiukkaa, kun tuki ei ole kasvanut 10:een vuoteen.

-Tukia on leikattu. Me ollaan koko ajan ahtaalla. Meillähän tuetaan valtavasti oopperaa ja sinfoniaorkestereja. Kaikki kunnia sille, mutta se ei sais olla välttämättä meidän sektorilta pois, sanoo Sarmanto. Rahatilanne vaikuttaa mm. ulkomaankeikkailuun, joka on miltei yhtyeen elinehto:

-Kansainvälisesti alan ammattipiirit arvostavat Umoa. Sen pitäis säännöllisesti kiertää Euroopassa, mutta se maksaa. Tähän pitää löytyä sitten kansainvälistä rahoitusta. Eli taistelu jatkuu, pontta haetaan nyt sponsoreilta tai myös uudesta klubista, jonka UMO avannee piakkoin Helsinkiin: -Mä en voi vielä paljastaa siitä kaikkia yksityiskohtia, mutta valo on erittäin vihreä, sanoo Sarmanto.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.