Mainos

UM: Tuomioja ei todistajaksi

Ulkoministeriön mukaan ulkoministeri Erkki Tuomioja on jäävi esiintymään Irak-vuoto-oikeudenkäynnissä todistajana. Oikeus kuitenkin kuulee häntä huomenna.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) ei ulkoministeriön mukaan voi esiintyä todistajana Anneli Jäätteenmäkeä (kesk.) ja Martti Mannista vastaan käytävässä oikeudenkäynnissä perjantaina. Todistajan roolissa esiintymisen estää Tuomiojan ministerin asema ulkoministeriön johdossa. Häntä kuitenkin kuullaan huomisaamun oikeudenistunnossa, vaikkakaan ei todistajan roolissa.

Helsingin käräjäoikeuden on määrä päättää Tuomiojan asemasta viimeistään aamulla. Ulkoministeriössä katsotaan, että koska ulkoministeriö on oikeudenkäynnissä nimetty asianomistajaksi, ministeriön ylimpään johtoon kuuluva on esteellinen esiintymään todistajana.

Tuomiojan on haastanut todistajaksi entisen presidentin neuvonantajan Martti Mannisen puolustus. Tuomiojan on odotettu arvioivan asiakirjojen salassapitoon liittyviä kysymyksiä. Tuomioja on viime kesänä todennut ettei salaisten tietojen paljastaminen aiheuttanut vahinkoa, ja että Jäätteenmäki olisi oppositiojohtajana voinut saada haluamansa tiedot pyytämällä niitä itse.

Huomenna kuullaan ainakin kolmea todistajaa. Jäätteenmäen puolustus on nimennyt todistajikseen valtiosihteeri Risto Volasen ja Jäätteenmäen entisen avustajan Tuomas Kurttilan, Mannisen nimeämän asiantuntijatodistajan henkilöllisyyttä ei ole kerrottu.

Eilen oikeus kuuli kahta todistajaa. Ulkoministeriön tietohallintojohtaja Martti Favorin arvioi asiakirjojen salassapitoon liittyviä kysymyksiä ja rikosylikonstaapeli Kari Koskinen Mannisen tietokoneilta saatujen tietojen luonnetta.

Oikeudenkäynnissä kansanedustaja, entinen pääministeri Anneli Jäätteenmäkeä syytetään yllytyksestä tai avunannosta virkasalaisuuden rikkomiseen. Entistä tasavallan presidentin neuvonantajaa Martti Mannista syytetään virkasalaisuuden rikkomisesta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.