Mainos

UM: Suomalaisuhreista ei tietoa

Ulkoministeriöllä ei ole vielä täyttä varmuutta kaikkien suomalaisten olinpaikasta tai kohtalosta New Yorkissa. Ulkoministeriön konsuliosaston päällikön Pekka Hyvösen mukaan suomalaisia on ilmoitettu kadonneeksi noin satakunta. "Kadonneilla" tarkoitetaan tässä tapauksessa suomalaisia, joihin ei jostain syystä ole vielä saatu yhteyttä.

Turvassa ja hyvässä kunnossa olevia suomalaisia on ulkoministeriön niin sanotussa "OK-mapissa" jo toistasataa.

-Meillä ei ole tiedossa ketään suomalaista, joka olisi ollut välittömällä onnettomuusalueella. Kuitenkaan varmoja ei voida olla, sillä liittovaltion viranomaisilta tai paikallisviranomaisilta ei ole tullut minkäänlaista tietoa, Hyvönen sanoo.

Ministeriön mukaan Manhattanilla on useita hotelleja, joissa majailee turisteja. Sortuneen World Trade Centerin tienoo Etelä-Manhattanilla on enemmän ns. bisnesaluetta, jonka välittömässä läheisyydessä ei ole hotelleja.

-Nämä hotellit, joissa meidän tietojemme mukaan on ollut suomalaisia, ovat kaikki Keski-Manhattanilla, Hyvönen mainitsee.

UM:llä kansalaislinja

Ulkoministeriö avasi eilen kaksi puhelinlinjaa kansalaisten tiedusteluja varten. Kriisipäivystykseen oli aamuun mennessä tullut lukuisia kyselyitä mahdollisista suomalaisista uhreista. Konsuliosaston päällikön Pekka Hyvösen mukaan Yhdysvalloissa asuvat tai työskentelevät suomalaiset sekä heidän omaisensa ovat kuitenkin kiitettävästi raportoineet ministeriöön asioiden selviytymisestä. Puhelinlinjat toimivat numeroissa 09 - 27813 89.

"Niin kauan etsitään kuin tarvitaan"

Pekka Hyvönen ei ennakoi vahvistuksia suomalaisten tilanteeseen ennen kuin paikallisilla viranomaisilla on edes jonkinnäköinen kuva tilanteesta.
-Odotellaan tietoja, vahvistuksia ja varmistuksia. Ulkoministeriö aikoo etsiä kadonneiksi ilmoitettuja suomalaisia niin kauan kuin heidän omaisensa kaipaavat tietoja ja kaikki kadonneiksi ilmoitetut saadaan tänne ok-mappiin, Hyvönen vakuuttaa.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan WTC:n sortuneissa rakennuksissa ei ole työskennellyt suomalaisia. Ulkoministeriö ei tätä vahvista.

-Varmaa se ei ole, UM:stä huomautetaan. Ministeriöllä ei niin ikään ole tietoa siitä, asuuko WTC:n lähettyvillä suomalaisia. Yksi Etelä-Manhattanilla asuva on tähän mennessä itse ilmoittanut itsestään. Sekä Suomen suurlähetystö Washingtonissa että pääkonsulaatti New Yorkissa ovat molemmat päivystysvalmiudessa puhelimitse.

Washingtonin toimipisteestä ollaan Hyväsen mukaan myös yhteydessä liittovaltion ja New Yorkista paikallis- ja pelastusviranomaisiin. Sieltä hoidetaan myös paikalliset hotellikyselyt.

-Henkilöstö on puhelimen päässä. Myös sähköposti toimii hyvin. Tänään suomalaishenkilöstön on määrä palata normaalisti töihinsä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.