Mainos

UM: Puutullit korvattava rekkamaksuilla

Ulkoministeriö selvittää, voidaanko Venäjän puutulleja korvata metsäteollisuudelle. Ministeriön mukaan korvaukset voitaisiin mahdollisesti rahoittaa perimällä maksua Suomen kautta Venäjälle suuntautuvalta rekkaliikenteeltä.

Tällainen järjestely olisi ministeriön mukaan perusteltu siitäkin syystä, että kauttakulkuliikenteestä aiheutuu valtiolle ja kunnille huomattavia kustannuksia. Järjestelmä voisi astua voimaan ensi syksynä.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen mukaan Venäjän WTO -jäsenyysneuvottelujen yhteydessä pitää löytää pysyvä ratkaisu puutulleihin.

Venäjän talouskehitysministeri Elvira Nabiullina ilmoitti asiasta Väyryselle puhelimitse eilen.

Suomi esitti toukokuussa, että sellu- ja paperiteollisuuden teollisuuden käyttöön tuleva koivukuitupuu olisi vapautettu vientitulleista.

Venäjä on korottamassa puun vientitulleja ensi vuoden alussa 50 euroon kuutiolta, mikä lopettaisi käytännössä puun tuonnin Venäjältä.

Väyrynen ei ole huolissaan, että kauttakulkuliikenteelle asetettavat maksut veisivät työpaikkoja Suomen satamakaupungeista. Suomen satamissa riittää vilskettä, sillä Venäjän Itämeren satamat eivät nykyisellään pysty hoitamaan kaikkea tarvittavaa tavaraliikennettä.

- Transitoliikenne on sellaista, että sille ei ole ainakaan nopeasti löydettävissä minkäänlaista vaihtoehtoista kanavaa. Ja lisäksi transitomaksut olisivat kuljetusten arvoon nähden mitättömän pieniä, Väyrynen laskee.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.