UM: Pohjois-Korea arvaamaton

Pohjois-Korean käyttäytyminen alkuviikon tapahtumien jälkeen voi olla täysin arvaamatonta, arvioi ulkoministeriön Itä-Aasian tiimin johtaja Annikki Arponen.

Muun muassa Kiina on kehottanut varomaan kiristämästä tilannetta liikaa. Keinot Pohjois-Korean uhittelulle kuitenkin alkavat olla vähissä.

- Tilannehan ei ole ainutlaatuinen, vuonna 2006 kovensimme talouspakotteita, eikä se näköjään auttanut. Jos pakotteita kovennetaan entisestään, saattaa kokonainen kansa olla vaarassa nääntyä nälkään, Arponen pohtii.

Pohjois-Korea kokee olevansa muun maailman uhkaama, ja perustelee sillä ydinvarustautumisensa. Maan propaganda väittää muun maailman pakottavan Pohjois-Korean varustautumaan ja valmistautumaan taisteluun. Ulkomaailman tuomio ohjus- ja ydinkokeista on vain lisännyt kokemusta ulkoapäin uhkaavista vaaroista.

- Tämä on heidän ainoa konstinsa saada äänensä kuuluviin, he pitävät tätä äänen korottamisena, Arponen katsoo.

Tilanteessa vallitsee tällä hetkellä molemminpuolinen luottamuspula Pohjois-Korean ja muun maailman välillä. Kansainvälisessä yhteisössä pitäisikin ehkä miettiä, mitkä ovat ne keinot joilla luottamusta pystyttäisiin lisäämään. Tilannetta ei helpota epätietoisuus Korean iskukyvystä tosipaikan tullen.

Lue myös:

    Uusimmat