Mainos

UM: Pakistaniin matkustamista vältettävä

Pakistanissa oleskelee nyt eri syistä nelisenkymmentä suomalaista, joita ulkoministeriö on kehottanut erityiseen varovaisuuteen.

Pakistanin tilanne on nyt erittäin epävakaa ja saattaa lähipäivinä vielä kärjistyä, ulkoministeriön Aasian ja Oseanian yksikön päällikkö Johan Schalin arvioi.

- Benazir Bhutton murha on luonut paljon epävakautta. Kaduilla on suuria väkijoukkoja liikkeellä, on tehty uusi pommi-isku ja ainakin yhdessä tapauksessa ammuttu mielenosoittajia vastaan. Kaikki tämä viittaa siihen, että levottomuuksien piikkiä ei ehkä vielä ole nähty, Schalin sanoo.

Pakistanissa tehtiin tänään jälleen pommi-isku vaalikokoukseen. Kohteena oli tällä kertaa presidentti Pervez Musharrafia tukeva PML-puolue. Maan koillisosassa Swatin laaksossa tapahtuneessa räjähdyksessä sai surmansa ainakin kuusi ihmistä, joista yksi oli puolueen parlamenttivaaliehdokas.

Pakistanissa oleskelee nyt eri syistä nelisenkymmentä suomalaista, joita ulkoministeriö on kehottanut erityiseen varovaisuuteen. Pakistaniin matkustamista ilman erityisen pätevää syytä tulee ministeriön mukaan välttää.

Schalinin mukaan tällä hetkellä ei kuitenkaan ole merkkejä, että väkivaltaa olisi mitenkään erityisesti suunnattu ulkomaalaisia kohtaan.

Vaalit vaakalaudalla

Schalinin mielestä Bhutton murhan keskeinen tavoite oli estää tammikuun alun vaalit, mikä saattaa onnistua.

- Juuri nyt on erittäin epävarmaa, pystytäänkö vaalit pitämään ja jos ei, niin mitä sen jälkeen tapahtuu. Miten pitkälle vaalit lykätään ja tuleeko maahan mahdollisesti uusi poikkeustila. Kaikki nämä ovat kysymyksiä, jotka huolestuttavat suuresti. Ristiriitaiset lausunnot lisäävät poliittista epävakautta, Schalin sanoi.

- On selvää, että oppositio on nyt täysin hajallaan eikä kykene valmistautumaan vaaleihin. Jää nähtäväksi, haluaako hallitus ne kuitenkin järjestää, ja onko se näissä oloissa mahdollista.

Kansainvälisen yhteisön on Schalinin mielestä nyt tärkeää kaikin keinoin tukea Pakistanin demokratiakehitystä.

- Tai jopa demokratiaprosessin elossa pitämistä, sen verran kriittisissä tunnelmissa nyt ollaan.

Ääriryhmien kannatus ei riitä vaaleissa

Bhutton murhasta ehti eilen ottaa vastuun terroristiverkosto al-Qaida, mutta vastuunottajia on tällaisissa teoissa yleensä ilmoittautunut useampiakin.

- On kyllä oletettavaa, että joko al-Qaida tai jokin muu sen tyyppinen ääriryhmä on teon takana. Ne eivät edusta niin suurta kansalaismielipidettä, että voisivat nousta vaaleissa valtaan. Niiden ainoa keino vallata poliittista elintilaa on horjuttaa demokratiaprosessin etenemistä, Schalin arvioi.

Schalin ei halua spekuloida, mitä Pakistanissa vielä saattaa tapahtua. Maan historiasta voi kuitenkin hakea osviittaa, miten voi käydä jos demokraattisesti valittuja johtajia ei kyetä pitämään vallassa tai valitsemaan, hän huomautti.

- Yleensä on sitten armeija tullut väliin. Toivon kuitenkin, että vaalit pystyttäisiin pitämään, jos ei suunniteltuna aikana niin kuitenkin mahdollisimman pian.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.