Mainos

UM: Nato-kumppanuus altis suhdannevaihteluille

Ministeriön selvityksen mukaan Nato-jäsenyys toisi haasteiden lisäksi mahdollisuuksia suhteessa Venäjään.

Ulkoministeriön selvityksen mukaan vasta Nato-jäsenyys varmistaisi Suomen suhteet sotilasliittoon.

Selvityksessä varoitetaan, että Suomen nykyinen Nato-kumppanuus on väliaikaisella pohjalla ja alttiimpi suhdannevaihteluille kuin jäsenyys.

Suhteessa Venäjään Suomen Nato-jäsenyys toisi selvityksen mukaan sekä haasteita että mahdollisuuksia. Yhdysvaltojen-suhteissa liittoutuminen avaisi mahdollisuuden nykyistä tiiviimpään yhteistyöhön, selvityksessä arvioidaan.

Selvityksessä muistutetaan, että Nato on viime vuosikymmeninä muuttunut merkittävästi kylmän sodan päivistä. Nykyisin Nato on ennen kaikkea euroatlanttinen turvallisuuspoliittinen yhteistyöjärjestö, joka toteuttaa kriisinhallintaoperaatioita.

Raportissa ei ole tarkoitus antaa suosituksia Nato-jäsenyyden suhteen, vaan tavoitteena on tuoda aineksia Nato-keskusteluun.

Selvityksen julkistivat ulkoministeri Ilkka Kanerva ja raportin laatinut suurlähettiläs Antti Sierla.

Presidentti Halonen: Selvitykset aina hyödyllisiä

Presidentti Tarja Halonen ei halua juuri kommentoida ulkoministeriön Nato-selvitystä. Hän toteaa, että selvitykset ovat aina hyödyllisiä keskustelun pohjaksi. Hän mukaansa selvityksiä tulee vielä lisää.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen

Halonen muistuttaa, että hänen oma kantansa Nato-kysymykseen kyllä tunnetaan. Tasavallan presidentti ja pääministeri ottavat hänen mukaansa kantaa asiaan silloin, kun sen aika on.

Ulkoministeriön Nato-selvitys annettiin perjantaiaamuna tiedoksi tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan yhteiskokoukselle. Halosen mielestä selvitys annettiin tiedoksi, onneksi. Tällä hän lienee tarkoittanut sitä, että jos selvitys olisi ollut kokouksen käsittelyssä, se olisi ainakin periaatteessa ollut salainen.

Niin presidentti Halonen kuin pääministeri Matti Vanhanenkin (kesk.) ovat syksyn mittaan korostaneet, että kyse on ulkoministeriön omasta selvityksestä. Näin ollen selvityksen julkistamisestakin päätti ministeriö itse.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.