UM:n salaiset asiakirjat 1984: Suurvaltasuhteet huolettivat

Ulkoministeriön vuoden 1984 salaisista asiakirjoista selviää, että suurvaltojen suhteet huolettivat Suomen ulkopoliittista johtoa. Salaisissa asiakirjoissa on mappikaupalla aineistoa niin Moskovasta kuin Washingtonissa. Pääpaino näyttää olleen suurvaltojen suhteiden seuraamisessa.

Ulkoministeriössä salaisten asiakirjojen salassapitoaika on 25 vuotta, kun esimerkiksi suojelupoliisilla se on 60 vuotta. Eli kun suposta tuli asiakirjoja julkisiksi vuodelta 1949, niin ulkoministeriön osalta esiin tulivat vuoden 1984 paperit.

Lue tästä Suojelupoliisin salaisista asiakirjoista vuodelta 1949:

Kylmä sota oli viileimmillään 1980-luvun puolivälissä, joten sikäli suurvaltojen tarkka seuranta on tietysti erittäin järkevää.

Herätemiinat erittäin salaisia

Ulkoministeriössä on kymmenkunta asiakirjaa aikanaan julistettu erittäin salaisiksi. Niissä jakelu on ollut hyvin suppea ja kaikki kopiot numeroituja.

Erittäin salaisissa asiakirjoissa käsitellään mm. herätemiinoja. Suomi oli pitkään halunnut uudistaa vanhat kosketusmerimiinat uusiksi herätemiinoiksi, mutta Pariisin rauhansopimuksen tulkinnat olivat esteenä. Suomi luovi Neuvostoliiton ja Iso-Britannian välissä, kun molemmat olisivat halunneet kaupata omia miinojaan Suomella. Kummallekaan ei kelvannut tilanne, jossa toinen osapuoli olisi myynyt omiaan.

Erittäin salaisissa on myös neuvotteluasiakirjoja Suomen ja Yhdysvaltain asevientineuvotteluista. USA halusi varmistaa kauppasaarron korkean teknologian tuotteille itäblokkiin ja Suomi piti saada ruotuun.

Suomen Washingtonin suurlähetystö sai 20.9.1984 erittäin salaiseksi luokitellun tiedon Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Burtilta neuvostojohtaja Konstantin Tsernenkon heikosta terveydentilasta. Yhdysvaltain Moskovan suurlähetystö ennakoi, että Tsernenko tulee kuuden viikon päästä luopumaan tehtävistään.

Tieto ei tosin pitänyt paikkaansa. Sairas Tsernenko pysyi virassaan kuolemaansa saakka maaliskuuhun 1985.

Neuvostoliitolla oli myös haluja 1984 internoida Afganistanissa vangittuja, mutta vapautettuja neuvostosotilaita Suomeen. Tästä ajatuksesta NL luopui melko nopeasti.

Raja-asiat salaisia

Raja-asiantoimikunnan asiakirjat kertovat rajaloukkauksista, joita sattui tuona vuonna useita. Esimerkiksi ilmeisesti englantilainen mies ylitti rajan Suomesta Neuvostoliittoon ja NL:n rajaviranomaiset palauttivat hänet Suomeen ja supolle. Miehen henkilöllisyyttä ei kyetty varmistamaan, koska hänet vietiin Hesperian mielisairaalaan hoitoon.

Suomalainen rakennusmies puolestaan livahti yöllä juovuksissa rajan yli ja anasti kiikarin suojuksen neuvostoliittolaisesta vartiotornista ennen kuin jäi aamulla kiinni. Häne palautettiin Suomeen.

Myös muutama muu suomalainen ylitti rajan humalassa. Kohua aikanaan julkisuudessa aiheuttivat parin virolaisloikkarin palautus Neuvostoliittoon.

Lehdistö huoletti Neuvostoliittoa

Salaisista asiakirjoista selviää, että Neuvostoliittoa huolestutti natsimielisen Pekka Siitoinin italialaiselle lehdelle antaman haastattelun referointi Ilta-Sanomissa. Neuvostoliitto koko myös Uuden Suomen ja Suomen Kuvalehden "Sata päivää vallassa" -kirjoitusten loukkaavan Neuvostoliiton valtionpäämiestä Konstantin Tsernenkoa.

Neuvostoliitto toivoi, että suoritettaisiin tarvittavat toimet, jotka vastaisuudessa sulkisivat pois epäystävälliset kirjoitukset Suomen lehdistöstä.

Yhteydenotto johti siihen, että lehtien päätoimittajille selostettiin Neuvostoliitin näkökohdat. Neuvostoliitolle UM vastasi, ettei valtiovalta voi määrätä lehdistöä.

Suomessa ja Suomen Moskovan suurlähetystössä luettiin myös neuvostoliittolaiset lehdet tarkkaan ja niiden Suomea koskevista kirjoituksista raportoitiin heti.

Neuvostoliittoa huoletti myös uskonnollisen kirjallisuuden vienti Suomesta Neuvostoliittoon. Se oli aikanaan kiellettyä ja N-liiton rajaviranomaiset takavarikoivat vuosina 1982-84 kaikkiaan 43000 julkaisua, kasettia tai lentolehtistä.

Heinäkuussa 1984 noin 70:llä suomalaisella oli kielto saapua Neuvostoliittoon. NL esitti toivomuksen, että uskonnollisen kirjallisuuden vienti turistikanaviea pitkin estettäisiin

Mikä oli UM:ssä salaista 1982? Lue tästä:Erittäin salaista vuonna 1982

Lue myös:

    Uusimmat