Mainos

"UM:n järjestelmiä ei pidetty tahallaan auki"

Ulkoministeriön tietojärjestelmiä ei pidetty tahallaan auki sen jälkeen, kun ulkopuolinen tunkeutuja havaittiin, sanoo ministeriön tietohallintojohtaja Ari Uusikartano.

Uusikartanon mukaan niin sanottujen vastatyökalujen kehittäminen vei kuitenkin aikaa. Kaikkeen ei voitu reagoida kovin nopeasti, koska kyse oli uudentyyppisestä uhasta. Ministeriössä myös haluttiin seurata, miten hyökkäystyyppi tai järjestelmä toimii.

Uusikartanon mukaan teknistä turvallisuutta parannettiin taustalla koko ajan myös toimenpiteillä, jotka eivät näkyneet käyttäjille välttämättä lainkaan.

Sitä, kuinka kauan vuodon tukkimiseen meni, on Uusikartanon mukaan vaikea määrittää.

- Sitä mukaa, kun havaittiin, pyrittiin korjaamaan. Mutta koko aika havainnosta tähän päivään asti on tietysti tehty töitä sen eteen, että uhasta päästään.

Uusikartano sanoo, ettei pysty vielä vastaamaan kysymykseen, onko UM:n verkossa havaittu mitään poikkeavaa, kuten jälkien peittelyä torstain jälkeen, kun vakoilutapaus tuli julki.

Uusikartano kertoi eilen, että ulkoministeriötä vakoillut taho on ollut kiinnostunut suomalaisesta päätöksenteosta ja asioiden valmistelusta. 

MTV3 uutisoi torstaina, että vakoilusta epäillään Venäjän ja Kiinan tiedusteluelimiä. Kiinan Suomen-suurlähetystö on kiistänyt, että maa olisi vakoilun takana. 


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja