Ulvilan peitetoimintapöytäkirja paljastaa: Seksi kohteen kanssa kiellettiin

Vaasan hovioikeus päätti viime perjantaina, että Ulvilan surmaan liittyneen peitetoimintaraportin pöytäkirja on luovutettava julkisuuteen. Kahden sivun mittaisesta pöytäkirjasta selviää, että peitetoimintaa suoritettiin uhrin vaimon Anneli Auerin asunnossa kaikkiaan viisitoista kertaa.

Peitetoiminta aloitettiin 18.2.2009.

Keskusrikospoliisin naispuolinen rikostarkastaja arvioi ensin Auerin osallisuutta lähinnä tekoon osallisena, mutta myös mahdollisena tekijänä. Toimintasuunnitelmassa esitettiin, että peitetoimintaa suorittava poliisimies hankkiutuisi "normaaliin sosiaaliseen kontaktiin" Auerin kanssa.

Lapset rajattiin ulkopuolelle

Esittelymuistiossa ja myöhemmin krp:n päällikön Rauno Rannan tekemässä päätöksessä kiinnitettiin pöytäkirjan mukaan erityistä huomiota kohteen neljään alaikäiseen lapseen ja siihen, että nämä eivät saa olla peitetoiminnan kohteena. Poliisi päätti etukäteen, ettei heille esitetä tapaukseen liittyviä kysymyksiä tutkinnallisista syistä.

Kun peitetoimintaa oli huolellisesti parin kuukauden ajan suunniteltu, poliisin peitetoimintamies alkoi toteuttaa suunnitelmaa huhtikuussa 2009. Auer itse on julkisuudessa kertonut tavanneensa "Sepoksi" esittäytyneen miehen lenkkipolulla.

Kaikki seksuaalinen kanssakäyminen kohteen kanssa kiellettiin ennakkoon. Suhde oli kuitenkin tiettävästi läheinen, sillä perheen lapset kertoivat poliisikuulusteluissa Sepon olleen äidin uusi poikaystävä.

Poliisi oli jo aiemmin arvioinut, että "peitetoimintaa suorittavalla poliisimiehellä olisi mahdollisuus hankkiutua Auerin kanssa tällä tavoin kontaktiin mutta tässäkin pyrkimyksenä oli pitää suhde enemmän kaverillisena ja toiminnassa kiellettiin seksuaalinen kanssakäyminen kohteen kanssa".

Pöytäkirjassa todetaan, että "operaation aikaisilla tapaamisilla pyrittiin luomaan kohteesta henkilökuvaa, saamaan hänet keskustelemaan tapauksesta ja selvittämään esitutkinnan kannalta oleellista tekovälinettä, tässä ei kuitenkaan täysin onnistuttu..."

Luuli Seppoa toimittajaksi

Peitetoiminta päättyi pöytäkirjan mukaan 4.12.2009. Tuolloin Auer oli ollut vangittuna miehensä murhasta epäiltynä jo yli kaksi kuukautta. Jo syyskuussa Auer oli alkanut epäillä Seppoa poliisiksi tai jopa toimittajaksi.

"Toiminnan loppupuolella, kun kohde oli jo kertaalleen ollut pidätettynä asiasta, tämä kertoi toimijalle epäilynsä siitä, että toimija on poliisi tai lehtimies. Tätä asiaa selviteltiin vielä myöhemmin sekä kohteen että tämän veljen toimesta."

"Peitetoiminta merkityksellistä"

Pöytäkirjassa todetaan peitetoiminnassa saavutetuista tuloksista seuraavaa:

"Peitetoiminta on ollut merkityksellistä. Toiminnan seurauksena saatiin kuva kohteen luonteesta ja siitä, että tämän puheet rikoksesta eivät vastanneet tapahtumia. Rikostutkintaa suorittaneelle yksikölle toimitetut tiedot Auerista ovat olleet merkittävässä asemassa rikosta selvitettäessä."

Aiemmin poliisi on todennut, ettei peitetoiminnalla saavutettu merkittäviä tietoja syyllisyyden puolesta tai sitä vastaan.

Poliisin toimet syyniin?

Peitetoiminnan tarkemmat yksityiskohdat oikeus päätti salata, eikä peitetoimintaraportin pöytäkirja tuo sinänsä merkittävää uutta tietoa. Raportti on päivätty 8. joulukuuta 2009, ja sen on allekirjoittanut krp:n rikosylikomisario.

Itse peitetoimintaraportti on tiettävästi yli satasivuinen. Vasta siitä selviäisi, mitä peitetoiminta todella piti sisällään.

Auer on kertonut asianajajansa välityksellä harkitsevansa jatkotoimia poliisin esitutkinnan laillisuuden selvittämiseksi. Käytännössä tämä tarkoittaisi kantelua oikeusasiamiehelle. Asianosaisilla on ollut peitetoimintaraportti käytettävissään toukokuusta asti. Sitä käsiteltiin hovioikeuden istunnossa suljetuin ovin - tiettävästi kuitenkin hyvin suppeasti.

Vaasan hovioikeus hylkäsi viime perjantaina Aueria vastaan nostetut syytteet. Oikeuden mukaan Anneli Auer on syytön miehensä murhaan.

Lue myös:

    Uusimmat