Ulvilan murhatutkinnan aineisto kateissa – tai ei ehkä sittenkään

Kahdella komisariolla on eri näkemys siitä, onko Ulvilan murhatutkintaan liittyvää aineistoa kateissa.

Kyse on ryhmätunnistuksen aineistosta, jossa Anneli Auer osoitti rivistä miehen, joka vaikutti hänen miehensä murhaajalta.

Tapauksen entisen tutkinnanjohtajan Juha Joutsenlahden mukaan ryhmätunnistukseen liittyvä aineisto on joutunut kadoksiin.

– Näin minulle on ilmoitettu, ettei videota tai pöytäkirjaa löydy, sanoo Joutsenlahti Ylen uutisten verkkosivujen mukaan.

Rikoskomisario Erik Salonsaaren mukaan taas ainakaan video ei ole kateissa.

– Voin sanoa vain, että videotallenne ryhmätunnistustilanteesta on tallessa. (Sitä koskevasta) pöytäkirjasta en osaa sanoa, kertoo Salonsaari.

Salonsaari tarkentaa, että hän ei tiedä kovin paljoa Ulvilan surman tutkintaan liittyvistä asioista, koska ei ollut tutkinnassa mukana alusta lähtien.

Tunnistus johti virkarikosepäilyyn

Anneli Auer osoitti tunnistustilanteessa rivistä porilaismiehen, joka sittemmin todettiin syyttömäksi. Mies ehti viettää viikon epäiltynä poliisivankilassa.

Käräjäoikeus katsoi sittemmin Auerin syylliseksi miehensä murhaan, mutta hovioikeus vapautti hänet. Tapaus on menossa korkeimman oikeuden käsittelyyn.

Joutsenlahtea epäillään virkarikoksesta juuri tunnistustilanteen vuoksi. Epäilyn mukaan Joutsenlahti määräsi lähettämään murhasta epäilemänsä miehen kuvan Auerille ennen tunnistustilaisuutta.

Veriteko tapahtui vuonna 2006, ja porilaismies oli epäiltynä vuonna 2007.

Juha Joutsenlahti siirrettiin pois murhajutun tutkinnanjohtajan tehtävästä vuonna 2008. Hän kertoo koko tapauksen ja myös kadonneeksi väittämänsä materiaalin siirtyneen silloin muille.

Erik Salonsaari puolestaan johti vuonna 2011 seksuaalirikostutkintaa, jossa epäiltyinä olivat Anneli Auer ja hänen miesystävänsä Jens Kukka. Käräjäoikeus tuomitsi heidät vankeuteen, ja molemmat ovat valittaneet hovioikeuteen.

Joutsenlahtea ei tavoitettu haastattelua varten.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat