Mainos

Ulvilan murhamysteerin käsittely alkoi suurella salailulla

Satakunnan käräjäoikeus aloitti aamuyhdeksältä Ulvilan murhan oikeuskäsittelyn valmisteluistunnolla. Yleisö ei ole vielä saanut kaipaamansa tietoa Suomea kuohuttaneen, 1. joulukuuta 2006 tapahtuneen veriteon yksityiskohdista.

Laamani Kari Laurén ilmoitti oikeuden istunnossa MTV:n uutisille, että asianomistaja on vaatinut esitutkintamateriaalia salaiseksi ja vaatimus käsitellään "iltaan mennessä". Sitä ennen oikeus ratkoo käsittelyn aikataulua.

Esitutkintamateriaalin julkisuudesta päättää kuitenkin eduskunnan oikeusasiamiehen vuonna 2007 antaman ratkaisun mukaan poliisi. Rikoskomisario Marja Kiiski Porin poliisista ei suostunut antamaan esitutkintamateriaalia sitä pyytäneille toimittajille.

Salailu yhteiskuntaa kuohuttavissa rikosjutussa on Suomessa hyvin epätavallista.

Kihlakunnansyyttäjä Jarmo Valkama on Ilta-Sanomien mukaan vaatinut syytettä keskeisesti tukevan hätäpuhelun salaamista. Syyttäjä vaatii syytetylle elinkautista rangaistusta murhasta.

Puolustus haluaa kuulla todistajana surman entistä tutkinnanjohtajaa Juha Joutsenlahtea, joka tiettävästi ei usko syytetyn syyllisyyteen. Puolustuksen mukaan esitutkintamateriaalista on jätetty pois paljon epäillyn syyttömyyttä tukevaa aineistoa.

Myöskään syytettä ei aluksi suostuttu antamaan toimittajille, vaikka se tuli lain mukaan tullut julkiseksi tänä aamuna. Johtava kihlakunnansyyttäjä Kalle Kyhä ilmoitti MTV:n uutisille, että syytettä ei voitu julkistaa, koska sekin voi sisältää salassa pidettävää tietoa.

Tekopaikalla olleiden lasten asiamiehet vaativat esitutkintamateriaalissa olevia lasten kertomuksia salaisiksi. Oikeus on ilmoittanut päättävänsä julkisuudesta tänään kello 14:n ja 18:n välillä.

Syyttäjä Jarmo Valkama toimitti haastehakemuksen viestimille lopulta kolmen tunnin jahkailun jälkeen. Se ei sisällä mitään aineistoa, jota normaalisti edes harkitaan salattavaksi.

Kehittämispäällikkö Jukka S. Lahti surmattiin raa'asti kotonaan Ulvilassa joulukuun ensimmäisenä yönä. Murhasta epäillään hänen vaimoaan.

Lue myös:

Katso Tuula Malinin raportti Porista

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.