Mainos

Ulvilan murhajutun erikoiset käänteet

Kun Jukka S. Lahti surmattiin kotonaan joulukuussa 2006, ei kukaan voinut arvata, että surmasta alkaisi yksi Suomen rikoshistorian uskomattomammista tapauksista.

Surman lisäksi vyyhteen on tullut epäilyjä saatananpalvonnasta ja lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Poliisi piti pitkään kiinni tutkintalinjasta, jonka mukaan Lahden surmasi taloon tunkeutunut mies. Kesällä 2007 poliisi ottikin kiinni miehen, jonka käräjäoikeus myöhemmin vangitsi. Pian selvisi, ettei miehellä ollut mitään tekemistä surman kanssa.

Uskomattomaan surmatapaukseen sopii hyvin, että tässäkin kiinniotossa epäillään rikosta.

Murhajutun ensimmäisen tutkinnanjohtajan Juha Joutsenlahden epäillään nimittäin lähettäneen Lahden puolisolle Anneli Auerille kuvan miehestä etukäteen. Tapausta tutkitaan poliisin virkarikoksena.

Kun huppupäistä surmaajaa ei löytynyt, alkoi poliisi epäillä, että Auer on saattanut surmata miehensä. Tutkinta eteni, ja lopulta poliisi otti Auerin kiinni.

Tässä vaiheessa tutkinnanjohtaja oli jo vaihtunut. Joutsenlahti piti loppuun asti kiinni siitä, että Lahden surmasi taloon tunkeutunut mies.

Tutkintaa vaikeutti se, että poliisi hutiloi rikospaikkatutkinnan alkuvaiheessa.

Käräjäoikeuteen 2010

Auer marssitettiin Satakunnan käräjäoikeuteen vuonna 2010 syytettynä miehensä murhasta. Käräjäoikeus tuomitsi Auerin elinkautiseen vankeuteen – äänestyksen jälkeen. Kolmesta tuomarista yksi äänesti vapauttavan tuomion puolesta, kaksi taas piti Aueria syyllisenä.

Seuraavaksi tapauksessa mentiin hovioikeuteen. Hovioikeus kumosi käräjäoikeuden tuomion kesällä 2011. Tässä vaiheessa surmasta oli kulunut neljä ja puoli vuotta, mutta tarina oli korkeintaan vasta puolivälissä.

Hovioikeuden tuomion jälkeen syyttäjät toivat esiin uusia todisteita ja hakivat valituslupaa korkeimmasta oikeudesta. Se myönnettiin, mutta samalla esiin nousi epäilyjä seksuaalirikoksista, joita Auerin epäiltiin tehneen entisen miesystävänsä kanssa, ei siis Jukka S. Lahden.

"Saatananpalvontaakin vielä"

Syyttäjien uusissa todisteissa nousi esiin muun muassa epäily saatananpalvonnasta. Tässä vaiheessa MTV3 Uutisten rikostoimituksen esimies Jarkko Sipilä totesi kolumnissaan: "vai vielä saatananpalvontaakin".

Seksuaalirikokset kohdistuivat alaikäisiin lapsiin, ja Auer sai kesäkuussa seitsemän vuoden vankeusrangaistuksen käräjäoikeudessa. Entinen miesystävä puolestaan tuomittiin kymmenen vuoden vankeuteen. Tapauksesta valitettiin luonnollisesti hovioikeuteen.

Näin voimmekin palata eiliseen ja KKO:n päätökseen palauttaa murhajutun käsittely käräjäoikeuteen. Murhajuttua aletaan siis käsitellä jossain vaiheessa käräjäoikeudessa. Sitä ennen hovioikeudessa pitää käsitellä Auerin saamat seksuaalirikossyytteet. Vasta tämän jälkeen voi murhajutun istuminen alkaa.

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen arvioi eilen MTV3 Uutisille, että käsittely tulee kestämään vähintään kaksi vuotta. Tuolloin tulee kuluneeksi kahdeksan vuotta Jukka S. Lahden surmasta. Jos Auer pysyy vangittuna siihen asti, hän istuu noin viisi vuotta vankilassa ennen, kuin päätös murhajutusta tulee.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.