Mainos

Ulvila-saaga loppuu tältä syksyltä - tämä oli hovioikeudessa toisin

Kahdeksan vuotta sitten tapahtunutta Ulvilan surmaa on käsitelty tänä syksynä neljättä kertaa oikeudessa.

Vaasan hovioikeudessa kuullaan huomenna loppulausunnot ja oikeuden on määrä antaa tuomionsa asiassa vuodenvaihteeseen mennessä. Miehensä Jukka S. Lahden murhasta syytetty Anneli Auer on todettu kaksi kertaa syylliseksi Satakunnan käräjäoikeudessa ja kerran syyttömäksi Vaasan hovioikeudessa.

Kuten aiemminkin, syyttäjän ja puolustuksen todistelua on kuultu päiväkausia, tällä kertaa 22 päivän ajan.

Suurelta osin käsittely on ollut vanhan kertausta, mutta on syksyyn mahtunut jotain uuttakin. MTV Uutiset listasi viisi asiaa, jotka ovat poikenneet aiemmista oikeuskierroksista.

1) Auerin tuomio seksirikoksista

Anneli Auerin saama 7,5 vuoden tuomio seksuaalirikoksista sai lainvoiman kesäkuussa. Ensimmäistä kertaa Auer oli siis murhasta syytettynä siten, että hänet oli jo tuomittu rankasta rikoksesta vankeuteen.

Jo oikeudenkäynnin alussa syyttäjä viittasi tuomioon ja totesi, että sen perusteella voidaan sanoa Auerin pystyvän raakoihin tekoihin.

2) Ulvilan murhamysteeri -dokumentti

Salin ulkopuolella Pekka Lehdon ohjaaman dokumentin ensi-ilta ajoittui keskelle Vaasan hovioikeuden käsittelyä. Dokumentti herätti katsojissa ristiriitaisia tunteita muun muassa siksi, että oikeusprosessi on vielä kesken ja siksi, että Auerin lapset olivat dokumentissa keskeisesti esillä.

Lehdon dokumentin näkökulma oli, että viranomaiset ovat vaarantaneet murhasta syytetyn Auerin oikeusturvan tekemällä virheitä esimerkiksi esitutkinnassa.

3) Uudet todistajat

Oikeudenkäynnissä ei juuri juhlittu uusien todistajien määrällä. Puolustuksella oli kaksi uutta todistajaa ja syyttäjän puolelta piti kuulla yksi uusi todistus.

Syyttäjän todistajan, surmatun Jukka S. Lahden siskon oli tarkoitus kertoa oikeudessa surman jälkeisestä aamusta sairaalassa. Hän kuitenkin kieltäytyi todistamasta, jolloin oikeudessa käytiin läpi hänen aiemmin esitutkinnassa kertomaansa tarinaa.

Siskon mukaan Anneli Auerin vanhin tytär ei kertonut äitinsä sairaalahuoneessa oma-aloitteisesti talosta poistuneesta hahmosta. Siskon mukaan tytär vain myönteli äitinsä kertomuksen todeksi. Auerin veli sen sijaan todisti oikeudessa, että juuri tytär olisi kertonut hahmon ulkonäöstä yksityiskohtaista tietoa.

Puolustuksen uutena todistajana kuultiin hoitajaa, joka työskenteli Satakunnan keskussairaalassa osastolla, jossa Aueria hoidettiin surmayönä. Hoitaja kertoi, että Auer oli ollut täysin poissa tolaltaan ja itkenyt hänen olkaansa vasten. Aiemmin muut hoitajat ovat kertoneet Auerin olleen suorastaan jääkylmä miehensä kuoleman jälkeen.

Toinen uusi todistaja oli ulvilalaisnainen, joka kertoi erään porilaismiehen tunnustaneen hänelle Lahden surman joitain viikkoja teon jälkeen. Muun muassa Iltalehden mukaan nainen kertoi oikeudelle tunnistaneensa miehen äänen myös hätäkeskuspuhelunauhan taustalta.

4) Vanhinta tytärtä kuultiin avoimin ovin

Auerin vanhimman tyttären todistus on aiemmilla kierroksilla kuultu suljetuin ovin. Tällä kertaa todistuksen alkuosa oli kuitenkin julkinen.

Surmayönä 9-vuotias ja nyt 17-vuotias tyttö kertoi, että lähestulkoon ainoa asia, jonka hän yöltä muistaa, on tumman hahmon poistuminen vanhempien makuuhuoneen oven rikotusta ikkunasta. Hän kertoi olevansa varma asiastaan.

Myös Auerin poikaa oli tarkoitus kuulla oikeudessa syyttäjän todistajana. Poika oli videoyhteydessä oikeussaliin, mutta hän ei halunnut antaa todistusta. Pojalla oli oikeus kieltäytyä, sillä hän on jutussa asianomistaja. Kuulemisen sijaan oikeus katsoi videolta pojan kuulemisen vuodelta 2009.

5) Uudet valokuvat

Oikeudenkäynnin loppupuolella eli viime maanantaina koettiin salissa yllätys. Syyttäjä esitteli oikeudelle aivan uutta kuvamateriaalia Ulvilan surmatalosta.

Ilta-Sanomien mukaan kyse oli terassin ovesta otetuista lähikuvista. Auerin kertomuksen mukaan ulkopuolinen mies rikkoi terassin oven ikkunan ja tuli siitä sisään taloon. Syyttäjän mielestä lähikuvat kuitenkin kumoavat kertomuksen, sillä Lahden verta oli kuvien perusteella oven ulkopuolella lyöntijäljen kohdalla.

Syyttäjän johtopäätös oli Ilta-Sanomien mukaan se, että ikkunan rikkonut lyöntiväline oli sama, jolla Lahtea oli pahoinpidelty sisällä talossa. Syyttäjän mielestä tämä kertoo Auerin syyllisyydestä ja siitä, että tämä on surman jälkeen yrittänyt lavastaa tekijäksi ulkopuolisen henkilön.

Puolustuksen mukaan syyttäjän tulkinta oli pelkkää spekulaatiota. Ilta-Sanomien mukaan puolustus lisäksi kyseenalaisti esitutkinnan objektiivisuuden, kun kahdeksan vuotta vanhat kuvat putkahtivat yht'äkkiä esiin.

Syyttäjän mukaan kuvat löytyivät, kun oikeus pyysi kaiken poliisin kuvamateriaalin käyttöönsä. Tuolloin löytyi 14 kuvaa, joita ei ollut otettu mukaan varsinaiseen esitutkintamateriaaliin. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.