Mainos

Ulosoton välttely keinotekoisin menetelmin ei enää onnistu

Ulosoton välttely keinotekoisin mutta kuitenkin laillisin konstein ei enää onnistu kesäkuun alun jälkeen. Tasavallan presidentti on vahvistanut ulosottolain muutoksen, jonka perusteella ulosottomies voi jättää huomiotta erilaiset, sinänsä lailliset menettelyt, jos velallinen käyttää niitä epäasianmukaisesti ulosoton kiertämiseen.

Tällainen tilanne on kyseessä, kun velallinen on esimerkiksi järjestellyt varallisuutensa siten, että lähes kaikki omaisuus kuuluu alhaisen verotuksen maahan kuuluvalle ns. veroparatiisiyhtiölle, vaikka se tosiasiassa onkin velallisen käytössä ja määräysvallassa.

Uusien määräysten perusteella voidaan estää myös ulosoton välttely perusteettoman suurien luontoisetujen avulla. Jos palkka ilman hyväksyttävää syytä otetaan liiallisina ja perusteettomina luontoisetuina niin, ettei palkasta riitä ulosmitattavaa, menettely voidaan sivuuttaa, ja ulosottoon menevä osuus voidaan määrätä normaaliin tapaan.

Uutta on myös määräys, jonka perusteella voidaan estää luotollisen tilin avulla tapahtuva ulosoton välttely. Tämä kohta sai heti alkuunsa lempinimen "Lex Sundqvist".

Ongelmana on ollut, että jos tilin saldo on pidetty jatkuvasti luoton puolella, ulosottomies ei ole voinut ulosmitata tililtä varoja. Tämmöinen lainajärjestely voidaan vastedes sivuuttaa, jos ulosottomies jo ennen luoton tai lisäluoton myöntämistä on varoittanut pankkia siitä, että velallista voidaan kieltää maksamasta luottoa takaisin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.