Ullakon lämmöneristys

Yksi erityisesti vanhanajan rintamamiestaloissa eteen tuleva perusparannus on kylmien ullakkotilojen eristäminen. Nehän alkavat muutenkin olla peruskorjausiässä, joten tämä on hyvä tehdä samoilla lämpimillä.

Rintamamiestalossahan ongelmaksi muodostuu usein ullakkotilojen mataluus. Tässä esitellään menetelmä, jonka avulla korkeudessa saatetaan säästää jopa 15 cm tavanomaiseen eristämiseen verrattuna. Lisäksi konsti on nopea ja helppo. Kyseessä on polyuretaanilevy, jonka lämmöneristyskyky on aivan omaa luokkaansa.

Kattokannattajien kylkiin lyötiin vahvistuksiksi uusia palkkeja. Nämä on muistettava eristää uretaanivaahdolla eikä aseteta suoraan vastakkain. Levyt leikataan - niitä on helppo käsitellä tavallisella käsisahalla - 2 - 2,5 cm väliä pienemmiksi, jolloin molemmille reunoille jää reilun sentin levyiset raot. Sahatessa kannattaa jättää raot mieluummin hiukan isoiksi kuin liian pieniksi Myös ne täytetään uretaanivaahdolla ja silloin rakenteesta tulee varmasti tiivis.

Asennustyön helpottamiseksi kannattajiin kiinnitetään tilapäisesti pienet kannatuslaput. Niiden avulla levy saadaan samaan tasoon rungon kanssa. Itse levytkin on hyvä kiinnittää ruuveilla lappuihin, jotta ne pysyvät tukevasti paikallaan vaahdottamisen ajan.

Ennen levyn asettamista paikalleen naarasponttiin ruiskutetaan uretaanivaahtoa. Kun tehdään vinoja tai pystysuoria pintoja, naaraspontti tulee alaspäin. Rakenne pysyy ohuena myös siksi, että tuuletusrako voi olla vain 50 mm. Kosteus tuulettuu pois harjapiikin kautta eikä jää muhimaan rakenteisiin.

Kyseessähän on kaksikerrosrakenne. Kun ensimmäinen, 70 mm levykerros on saatu valmiiksi leikataan veitsellä ylimääräiset vaahtopurseet pois. Sen jälkeen päälle asennetaan 30 mm uretaanilevy, jonka pintaan on asennettu valmiiksi kipsilevy. Tätä saa myös lastulevypintaisena.

Kun nyt tehdään pintaa lopullista, näkyviin jäävää seinää (tai kattoa) varten, ollaan tarkkoja pysty- ja vaakasuoruuksien kanssa. Aloitushan on kaikkein tärkein, koska siinä tehdyt virheet kertautuvat jatkossa.

Lattialle pannaan pienet kiilat, joiden pälle ensimmäinen levy nostetaan. Tarkastetaan vaakasuoruus ja kiinnitetään levy 70 mm ruuveilla. Samanlainen elämisraja jätetään myös nurkkiin.

Tässä tehtiin saneerauskohdetta, mutta menetelmä sopii erinomaisesti myös vaikkapa rivitalojen ulkovarastotilojen eristämiseen. Tarpeesta riippuen levyjä on tarjolla 30 - 170 mm paksuisina.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja