Mainos

Ulkounkarilaisten kaksoiskansalaisuus kaatui vaalissa

Unkarin naapurimaissa asuu vähemmistöinä noin 2,5 miljoona ulkounkarilaista, joiden kansalaisuuden saamisesta äänestettiin tänään.

Ehdotus ulkounkarilaisten kaksoiskansalaisuudesta ei saanut tarpeeksi tukea tänään pidetyssä kansanäänestyksessä. Unkarin vaaliviranomaisten mukaan äänestysprosentti oli jäämässä noin 40:een, kun lainvoimaiseen tulokseen olisi tarvittu 50 prosentin äänestysosanotto.

Äänestystulos on voitto pääministeri Ferenc Gyurcsanylle, joka oli kehottanut unkarilaisia torjumaan ehdotuksen Unkarin kansalaisuuden myöntämisestä ulkounkarilaisille. Eri puolilla maailmaa elää viisi miljoonaa ulkounkarilaista, heistä 2,5 miljoonaa Unkarin naapurimaissa. Äänioikeutettuja kansanäänestyksessä oli runsaat 8 miljoonaa.

Äänestykseen osallistuneista runsaasta kolmesta miljoonasta unkarilaisesta kaksoiskansalaisuuden tukijoita ja vastustajia oli lähes saman verran. Kansanäänestyksen tulos on sitova, eli hallituksen olisi ollut ryhdyttävä lainsäädäntötoimiin Unkarin kansalaisuuden myöntämiseksi ulkounkarilaisille, jos kansanäänestyksessä olisi niin päätetty.

Unkarin naapurimaissa asuu vähemmistöinä noin 2,5 miljoonaa unkarilaista, joilla ei ole Unkarin kansalaisuutta. Heistä 1,5 miljoonaa on Romaniassa, 600 000 Slovakiassa ja 300 000 Serbiassa. Lisäksi unkarilaisia asuu Kroatiassa, Ukrainassa, Sloveniassa ja Itävallassa.

(MTV3-STT-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.