Mainos

Ulkosuomalaiset kokoontuvat parlamenttiin

Ulkosuomalaiset kokoontuvat maanantaina ja tiistaina Helsingissä, jolloin Ritarihuoneella pureudutaan ulkosuomalaisten edunvalvontaan. Kaksipäiväisessä istunnossa on 271 edustajajaa 192 ulkosuomalaisesta yhteisöstä eri puolilta maailmaa.

Parlamentti on saanut istuntoonsa yli 90 aloitetta. Useimmat niistä koskevat kaksoiskansalaisuutta eli Suomen kansalaisuuden säilymistä, suomen kielen ja kulttuurin edistämistä, tiedonvälitystä ja ulkosuomalaisten vanhusten hoitoa.

Valtiovallan tervehdyksen ulkosuomalaisille tuo maanantaina tasavallan presidentti Martti Ahtisaari. Ulkosuomalaisparlamentin puheenjohtajan tehtävät siirtyvät istunnon aikana Kalevi Sorsalta Pertti Paasiolle.

Ulkosuomalaisia on noin 250 000. Kun mukaan otetaan toisen polven suomalaiset, luku nousee jo miljoonaan. Ulkosuomalaisten järjestöjä toimii maailmalla yli tuhat.

Ulkosuomalaisparlamentti perustettiin elokuussa 1997. Helsingissä järjestetyssä perustamisistunnossa oli koolla 152 edustajaa 131 ulkosuomalaisesta yhteisöstä. Kaikkiaan 294 ulkosuomalaista yhteisöä on jo ratifioinut parlamentin perustamisasiakirjan ja säännöt.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.