Mainos

Ulkopolitiikan linjasta syntyi sopu

Hallitusneuvottelijat löysivät illan aikana yhteisen linjan sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikan muotoiluista että kehitysyhteistyöstä.

Hallitusneuvotteluissa on löytynyt yhteinen näkemys ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjauksista.

Työryhmän kokoomuslaisen jäsenen Ilkka Kanervan mukaan vanhojen turvallisuuspoliittisten muotoilujen tilalle on haettu tuoreempia ilmaisuja.

Hänen mukaansa paperista löytyy vastaus myös Nato-yhteistyötä ja kansainvälisiä operaatioita koskeviin kysymyksiin.

Esitys on Kanevan mukaan yksimielinen, eikä sitä näin ollen tarvitse enää ottaa pöydälle neuvottelujen johtoryhmässä.

Kehitysapurahoitukseen muutos

Yhteinen näkemys syntyi myös kehitysyhteistyöstä. Kanerva ei kertonut, missä tahdissa kehitysapua aiotaan nostaa. Rytmitys on kuitenkin hieman muuttumassa nykyisestä.

Työryhmän esitys laadittiin Kanervan mukaan poikkeuksellisesti puhtaalta pöydältä eli ilman ulkoministeriössä laadittua pohjapaperia.

Kunta- ja aluepolitiikan työryhmässä oltiin illalla jo pitkällä. Työryhmän puheenjohtaja Antti Rantakangas (kesk.) kertoi, että valmiina oli neljä viidesosaa työstä. Puolueiden sitoutuminen kuntauudistuksen puitelakiin teki ryhmän työn melko helpoksi.

Veroratkaisut jäivät auki

Hallitusneuvotteluissa haetaan edelleen sopua keskeisistä veroratkaisuista. Lähes puoleenyöhön istunut taloustyöryhmä ei saanut aikaan yhteistä näkemystä.

Auki jäivät yhä myös kiistellyt energiapoliittiset kirjaukset, joiden kerrottiin siirtyneen johtoryhmässä soviteltaviksi. Neuvotteluista tihkuneiden tietojen mukaan kyse oli juuri vihreille vaikeista ydin- ja vesivoimalinjauksista.

Hallitusohjelmaan ovat päätymässä myös eräät puolueille yhteiset vaalilupaukset, kuten eläkeläisten verotuksen korjaaminen palkansaajien tasolle.

Vanhanen sanoi, että neuvotteluilmapiiriin on tullut sopivaa jännitettä, kuten hallitusneuvotteluissa hänen mielestään kuuluu ollakin, kun rahanjako lähestyy.

- Nyt on tekemisen meininki, hän vakuutti.

Neuvottelujen isot kysymykset ratkova johtoryhmä kokoontuu jo aamuyhdeksältä. Ryhmä on Vanhasen mukaan varautunut istumaan lähes koko päivän.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.