Mainos

Ulkonaliikkumiskielto rauhoittanut Bangkokin levottomuuksia

Tilanne Thaimaan pääkaupungissa Bangkokissa on rauhoittunut ulkonaliikkumiskiellon astuttua voimaan illalla. Kielto alkoi kello 20 paikallista aikaa ja päättyy huomisaamuna kello 6.

MTV:n kirjeenvaihtajan Petri Sarasteen mukaan Bangkokin kaduilla on nyt hiljaista, koska ihmiset pysyttelevät sisätiloissa. Myös Suomen Bangkokin-suurlähetystön lähetystöneuvos Pekka Voutilaisen mukaan näyttää siltä, että ulkonaliikkumiskielto on rauhoittanut hiukan tilannetta kaupungilla.

Aiemmin tänään kahdeksan hallitusta vastustavien mielenosoittajien johtajaa antautui poliisille. He vetosivat samalla muihin punapaitoihin, jotta nämä lopettaisivat mielenosoitukset ja vetäytyisivät koteihinsa.

Sen sijaan mielenosoittajien radioasema kehotti hallituksen vastustajia uusiin mielenosoituksiin. Liikehdintä ja levottomuudet ovatkin levinneet jo Bangkokin muihin osiin sekä ympäröiviin provinsseihin.

Parikymmentä rakennusta sytytettiin tuleen

Mielenosoittajat sytyttivät tänään tuleen parikymmentä tärkeää rakennusta, ja liekit vaaransivat kymmeniä ihmishenkiä. Liekeissä olivat muun muassa turistien suosima Central World –ostoskeskus, erään televisiokanavan tilat, pankki ja sähköyhtiön haarakonttori.

Palavan tv-kanavan ylimmissä tiloissa oli loukussa noin sata ihmistä, jotka kuitenkin saatiin pelastettua.

Myös muu mellakointi ja ryöstely jatkuivat tänään, ja sähköt olivat monin paikoin poikki.

Paikalliset tiedotusvälineet arvelevat joidenkin mielenosoittajien sytyttäneen tulipaloja, koska he ovat pettyneitä johtajiensa antautumiseen.

- Joukko mielenosoituksessa mukana olleita on turvautunut vandalismiin ja sytyttää tulipaloja, rengaspaloja ja rakennuksia. He tuhoavat omaisuutta eri puolilla kaupunkia huomattavasti aiemman mielenosoitusalueen ulkopuolella, kertoo lähetystöneuvos Voutilainen MTV:n uutisille.

Joitakin suomalaisia on Voutilaisen mukaan jäänyt tämän laajentuneen mielenosoitusalueen sisälle jumiin asuntoihinsa tai hotelleihinsa. Hän suosittelee heidän pysyvän sisätiloissa.

Mielenosoittajat hyökkäsivät myös mediaa vastaan

Mielenosoittajat ovat hyökänneet useita suuria tiedotusvälineitä vastaan. Muun muassa TV-kanava 3:n ja englanninkielisen Bangkok Post -sanomalehden työntekijät joutuivat pakenemaan työpaikoiltaan, kun mielenosoittajat ryntäsivät sisään.

Mielenosoittajat ovat ilmeisesti vihaisia tiedotusvälineille siksi, että ne suhtautuvat heidän mielestään liian myönteisesti hallitukseen. Thaimaan viranomaiset ovat määränneet kaikki tv-asemat lähettämään pelkästään hallituksen hyväksymää ohjelmaa.

Sähköt ovat poikki monissa osissa kaupunkia. Paikalla olevien matkailijoiden mukaan virta on poikki muun muassa useissa suurissa hotelleissa.

Tämän päivän levottomuuksissa on kuollut ainakin kuusi ihmistä. Viranomaisten mukaan loukkaantuneita on kymmeniä. Kuolleiden joukossa on italialainen toimittaja, joka sai surmansa armeijan iskettyä mielenosoittajien leiriin aamulla.

Katso Petri Sarasteen raportti Bangkokista ja ulkoministeriön konsuliyksikön päällikkö Pasi Tuomisen haastattelu

(MTV3 - STT - AFP- Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.