Ulkoministerit koolla ennen Kosovon pommitusten vuosipäivää

Euroopan unionin maiden ulkoministerit kokoontuvat huomenna kiintoisana ajankohtana. Jäsenmaat ovat Lissabonin huippukokouksen alla eri linjoilla siitä, miten työllisyysasioita pitäisi kehittää.

Toisaalta kokous pidetään juuri ennen Kosovon pommitusten vuosipäivää. Ulkoministerien asialistalla on peräti 17 kohtaa, joista yksi keskittyy ylimääräiseen Lissabonin huippukokoukseen. Ensi torstaina ja perjantaina pidettävä valtionpäämiesten kokous keskittyy työllisyyteen, talousuudistuksiin ja sosiaaliseen yhteenkuuluvuuteen.

Jo etukäteen on oltu huolestuneita siitä, mitä konkreettista kokouksesta jää käteen. Useiden aiempien työllisyyskokousten anti on jäänyt laihaksi. Painotuserot ovat jäsenmaiden välillä näkyviä. Portugali pyrkii luomaan huippukokousta koskevassa asiakirjassaan erilaisia visioita ja haluaisi asettaa pitkän kymmenen vuoden aikataulun uusille strategisille tavoitteille.

Esimerkiksi Suomi on painottanut EU:n yhteisten, jo olemassaolevien suositusten toteutusta ja seurantaa. Suomalaiset työmarkkinaosapuolet eivät haluaisi enää uusia strategioita työllisyydestä, vaan korostavat vanhojen yhteensovitusta.

Lissabonin valmistautumista on osaltaan hämmentänyt EU-komission puheenjohtajan Romano Prodin johdolla tehdyt esitykset työttömyyden vähentämisen ja täystyöllisyyden tavoitteista. Jäsenmaiden ei edelleenkään uskota sitoutuvan määrällisiin tavoitteisiin.

Britannia ja Italia lähettivät kirjeen


Britannia ja Italia ovat Lissabonin kokouksen alla lähettäneet muille jäsenmaille kirjeen, jossa ne esittävät työmarkkinoiden radikaalia uudistamista. Financial Times -lehden mukaan paperi kritisoi epäsuorasti kahden muun suuren EU-maan Ranskan ja Saksan työllisyyspolitiikkaa.

Pääministerien Tony Blairin ja Massimo D Aleman kirjeessä mm. vastustetaan työttömyyden hoitoa eläkeputken kaltaisin ratkaisun. Esimerkiksi Ranskassa on esitelty ohjelmia varhennetusta eläkkeelle siirtymisestä.

Kosovon tilanne huolenaiheena

Ulkoministerit pohtivat puolustusministerien kanssa myös EU:n yhteisen kriisinhallinnan kehittämistä. Eräiden jäsenmaiden kuten Ruotsin ja Irlannin mielestä asiassa on edetty liian nopeasti. Myöskään valmistelu väliaikaisessa poliittisessa turvallisuuskomiteassa ei ole sujunut odotusten mukaan.

Euroopan sotilasjoukkojen luomisen tarvetta on kiirehtinyt etenkin Kosovon sota. Kokous osuukin pommitusten vuosipäivän alle. Nato aloitti ilmaiskut Kosovoon 24. maaliskuuta 1999.

Kokoukseen on tulossa EU:n turvallisuuspolitiikka johtavan Javier Solanan ja ulkosuhdekomissaari Chris Pattenin paperi koskien Länsi-Balkania. EU on seurannut huolestuneena turvallisuustilanteen heikentymistä Kosovossa viime viikkojen aikana. Belgrad on syyttänyt tilanteesta Natoa.

Portugalin kannan mukaan sanktioiden purku Serbian osalta on ennenaikaista, joskin aiemmin sovittu lentokiellon purku on määrä hyväksyä. Suomesta kokoukseen osallistuu ensimmäistä kertaa uusi ulkoministeri Erkki Tuomioja.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat