Mainos

Ulkoministeriössä kiista valtiosihteeristä

Kokoomuksen ulkoministeriön valtiosihteeriksi ajama Pauli Järvenpää on profiloitunut voimakkaaksi Nato-jäsenyyden kannattajaksi.

Ulkoministeriön tulevasta valtiosihteeristä on noussut kiista. Kokoomuksen johto ajaa kulisseissa paikalle puolustusministeriön ylijohtajaa Pauli Järvenpäätä.

Järvenpää on profiloitunut vankkumattomana Naton kannattajana, ja se kauhistuttaa osaa ulkoministeriön virkamieskunnasta. Lisäksi virkamiehet pitävät epäluottamuksen osoituksena sitä, että valtiosihteeri tuotaisiin puolustushallinnosta. Osa kaipaisi paikalle EU-asiantuntijaa, koska ministeriön leipälaji EU-politiikka ei ole ulkoministeri Ilkka Kanervan vahvinta osaamisaluetta.

Kanervan mukaan keskusteluissa on edelleen useita nimiä, eikä päätöstä ole tehty.

- Pauli Järvenpää on yksi näistä nimistä, joiden välillä tätä keskustelua käydään, Kanerva toteaa.

Myös kokoomuksen sisällä epäillään, onko poliittisesti viisasta nostaa ulkoministeriön johtopaikalle henkilö, joka liputtaa vahvasti sotilasliiton jäsenyyden puolesta. Osa pelkää, että nimitys voisi muodostua poliittiseksi painolastiksi. Nato-henkisessä kokoomuksessa ei haluta vaarantaa heti alkuunsa tuoretta yhteistyösuhdetta ulkopolitiikan johtajaan, presidentti Tarja Haloseen. Halonen kun on tehnyt selväksi, ettei Nato-jäsenyyttä ainakaan hänen aikanaan haeta.

Puheenjohtaja Jyrki Kataiselle Järvenpään nimitys kelpaisi. Ongelmia ei näe myöskään Kanerva.

- Minä vastaan poliittisesti ulkoministeriön Nato-linjauksista ja virkamieskunnan johdon linja on yhtä lailla toteuttaa hallitusohjelman periaatteita ja siihen kiinnilyötyjä näkökantoja niin kuin minunkin. Sitä ei poliittinen valtiosihteeri muuksi muuta. Poliittinen linja on selvä ja kirkas ja sitä noudatetaan, joka hallitusohjelmaan on präntättynä, Kanerva linjaa.

Ylijohtaja Pauli Järvenpää ei halunnut tänään kommentoida asiaa. Valtiosihteerivalinnat julkistetaan todennäköisesti ensi viikon lopulla.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.