Mainos

Ulkoministeriö pyytää Venäjältä tietoja metsäpaloista

Venäjän puolella riehuvat metsäpalot ovat vaikuttaneet itärajan alueen ilmanlaatuun jo toista viikkoa. Suomen ulkoministeriö on pyytänyt Venäjältä tietoja paloista ja toimista niiden sammuttamiseksi.

Ulkoministeriö on pyytänyt Venäjän hätätila- ja metsäviranomaisilta tietoja metsäpaloista Luoteis-Venäjällä sekä toimista palojen sammuttamiseksi. Karjalan metsäpalot eivät ole leviämässä Suomeen, mutta ilmanlaadun huononeminen huolestuttaa myös viranomaisia.

Ulkoministeriö selvittää metsäpalotilannetta Leningradin alueella sisäministeriön pyynnöstä. Ulkoministeriön mukaan Suomen Moskovan-suurlähetystö ja Pietarin pääkonsulaatti ovat ilmaisseet huolen metsäpalojen Suomessa aiheuttamista ympäristöhaitoista.

Moskovan metsäviranomaisten toimittamien tietojen mukaan Karjalassa on 60 metsäpaloa, joiden pinta-ala on yhteensä lähes 200 hehtaaria. Leningradin alueella on 29 paloa. Paloalue on yhteensä runsaat 40 hehtaaria.

- Karjalan metsäviraston mukaan Karjalan metsäpalot eivät ole vaarassa levitä Suomeen, kertoo ulkoasiainsihteeri Marja Liivala Venäjän yksiköstä.

Sisäministeriön tietojen mukaan lähimmät palot Suomen rajan pinnassa Svetogorskissa on sammutettu tai saatu hallintaan. Leningradin alueen metsävirasto on Liivalan mukaan luvannut toimittaa Suomelle lisätietoja palotilanteesta.

Luoteis-Venäjän metsäpalot ovat levittäneet runsaasti savua Kaakkois- ja Etelä-Suomeen, mikä on huolestuttanut alueen asukkaita. Liivalan mukaan yhteydenottoja paloista on tullut myös ulkoministeriöön.

STM: Tilanne ei ole hälyttävä

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan metsäpalot aiheuttavat pienhiukkasten ja ärsyttävien hiilivetyjen määrän lisääntymistä ilmassa, ja nämä saattavat pahentaa esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksia potevien ihmisten oireilua. Ministeriö ei pidä savuongelmaa kuitenkaan hälyttävänä.

Ylilääkäri Tuula Putus neuvoo sisäministeriön internetsivulla, että savun vuoksi oireilevat henkilöt voivat vähentää altistumista pysyttelemällä sisätiloissa ovet ja ikkunat suljettuina. Oireisiin voi käyttää sairauden hoitoon määrättyjä lääkkeitä lääkärin ohjeiden mukaan.

Jos savusta kärsivien vointi selvästi huononee tai lääkehoidosta ei ole apua, Putus neuvoo ottamaan yhteyttä lähimpään terveyskeskukseen.

Neuvotteleva virkamies Harry Frelander sisäministeriön kansainvälisestä yksiköstä muistele, etteivät Venäjän metsäpalot ole aiheuttaneet vastaavaa ongelmaa sitten 1990-luvun alun.

Venäjältä ei ole tullut Suomelle pyyntöä avustaa metsä- ja maastopalojen sammuttamisessa. Frelander epäili, ettei sellaista tulekaan, sillä Venäjällä on metsäpalojen sammuttamiseen erikoistunut organisaatio. Lisäksi Venäjän käytäntönä on, että keskitytään suurten asutuskeskuksia uhkaavien palojen sammuttamiseen.

Kaakkois-Suomen savuongelma pahenee

Maastopalo riehuu 100 hehtaarin alueella

Kaakkoon kääntynyt tuuli on tuonut Venäjällä riehuvien metsäpalojen aiheuttamia savuja Kaakkois-Suomeen. Etelä-Karjalan alueella ilmanlaatu oli aamulla Joutsenossa erittäin huono ja Imatralla välttävä. Tilanne on paha myös Lappeenrannassa.

Tilannetta tarkkailevien kuntien terveys- ja ympäristöviranomaisten mukaan terveyshaitat ovat mahdollisia herkillä väestöryhmillä alueilla, joiden ilmanlaatu on erittäin huono.

Imatran kaupungin ympäristönsuojelusuunnittelija Minna Ahlqvist kertoo, että tilannetta seurataan tiivisti.

- Emme ole antaneet ohjeita pysytellä sisällä, mutta itse pidän nyt ikkunat kiinni, Ahlqvist sanoo.

Metsäpalot ovat vaikuttaneet itärajan alueella ilmanlaatuun jo toista viikkoa. Eilen mitattiin elokuun korkein hengitettävien hiukkasten vuorokausipitoisuus. Se oli 42 mikrogrammaa kuutiossa, kun keskimääräinen pitoisuus kesäkuukausina on 15-20 grammaa kuutiota kohden.

Itärajan takaisten metsäpalojen ohella Kaakkois-Suomessa savua voi lisätä Valkealan metsäpalo. Vekaranjärven varuskunnan Pahkajärvellä maastoa on palanut noin 40 kilometriä Kouvolasta pohjoiseen. Pahkajärven paloalueen sammuttamista vaikeuttaa se, että palo on puolustusvoimien ampuma-alueella.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.