Ulkoministeriö huolissaan järjestöjen tukirahojen käytöstä

Virheitä ei ole tapahtunut, mutta periaatteista on syytä keskustella.

Ulkoministeriö on kiinnittänyt huomiota kehitysyhteistyöjärjestöjen saamien tukirahojen käyttöön. Ministeriö epäilee, että järjestöt ovat käyttäneet liikaa rahaa omiin palkka- ja mainontakustannuksiinsa.

Asia tuli ilmi ministeriön tilaamasta tilintarkastuksesta, joka tehtiin viime vuonna Intian ja Tansanian kehitysyhteistyöhankkeista. Tarkastuksen kohteena oli ministeriön kymmenen pitkäaikaista kumppanuusjärjestöä.

-Siinä tuli esiin huomio, että järjestöjen päämaja- ja palkkakulut olivat kasvaneet huomiota herättävästi, kertoo kansalaisjärjestöyksikön päällikkö Leo Olasvirta.

Päänvaivaa tuottaa myös järjestöille myönnettävä tiedotustuki, jonka alkuperäisenä tarkoituksena on tuottaa suomalaisille tietoa kehitysmaiden oloista. Ministeriö epäilee, että järjestöt ovat saattaneet käyttää rahaa tiedontuottamisen sijaan oman toimintansa mainostamiseen.

Havainnot huolestuttavat ministeriötä, koska mitä enemmän järjestö käyttää rahaa Suomen päässä, sitä vähemmän sitä menee kohdemaahan.

Hankkeiden kulujen tulee syntyä suurimmaksi osaksi kehitysmaassa. Suomessa järjestöt saavat käyttää hankkeen kuluista hallinnointiin korkeintaan 10 prosenttia ja tiedotustoimintaan viisi prosenttia.

Viime kädessä kyse on siitä, kannattaako esimerkiksi viiden miljoonan euron vuosibudjetilla pyörivän järjestön käyttää Suomessa neljännesmiljoonaa tiedotukseen, ja miten se tukee alkuperäistä tehtävää eli köyhyyden poistamista kehitysmaissa.

Periaatteista käytävä keskustelua

Olasvirran mukaan rahankäytössä ei ole tapahtunut virhettä tai rikosta, mutta ministeriöllä on syytä tarkastella, onko tukea myönnetty oikeilla perusteilla.

-Laki puhuu harkinnanvaraisuudesta, ja sitä yritämme pohtia, mikä on harkinnanvaraista ja kohtuullista tuen myöntämistä.

Ohjeita tuen myöntämisestä ollaan joka tapauksessa uudistamassa ja sääntöjä aiotaankin tiukentaa.

Ministeriö julkaisee lähiaikoina asiasta raportin ja järjestää sen pohjalta kevään aikana seminaarin, jossa keskustellaan järjestöjen rahankäytöstä.

-Kissa nostetaan avoimesti pöydälle, Olasvirta lupaa.

Ulkoasiainministeriöllä on useita tukimuotoja, joilla se tukee kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyötoimintaa. Näitä ovat hanketuki, valmistelumatkatuki, tiedotustuki, konferenssimatkatuki, tuki kansainvälisille järjestöille, EU:n kansalaisjärjestöille myöntämän tuen kansallinen osuus sekä koulutus.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat