Mainos

Ulkoministeriö esti afrikkalaisten laittoman maahantulon

Ulkoministeriö uskoo estäneensä muutaman sadan afrikkalaisen laittoman maahanmuuton Eurooppaan. Suomeen oli tulossa satoja laittomia kisaturisteja.

Kyse on siitä, että Suomessa pelattavien nuorten jalkapallon MM-kisojen perusteella maahan tuli tulossa iso joukko Nigerian ja Sierra Leonen kannattajia. Ulkoministeriö kuitenkin väärinkäytösepäilyjen takia eväsi viisumit.

Eilen Lahdessa kadonneiden Sierra Leonen joukkueen pelaajista kolme haki tänään turvapaikkaa Helsingissä.

Paikallisten lähteiden mukaan Suomeen oli tulossa kaksisataa nigerialaista kisaturistia. Suomalaisten mukaan määrä on hieman pienempi.

- Jos puhutaan nigerialaista, niin viisumeita tukijoukoille on haettu noin 150 kappaletta ja noin 20:lle on viisumit myönnetty. Haastattelujen perusteella todettiin, että henkilöillä on väärennettyjä passeja, varastettuja luottokortteja tai heidän maahantulon syynsä näytti olevan joku muu kuin tämä tapahtuma, hallinnollinen ulkoasiansihteeri Seppo Tauren ulkoministeriöstä kertoo.

Myös Sierra Leonesta oli tulossa paikallisten lähteiden mukaan saman verran kisaturisteja.

Eilen Lahdesta katosi 13 Sierra leonen joukkueen pelaajaa ja yksi toimitsija. Kolme haki tänään turvapaikkaa Helsingistä.

Suomessa asuva Sierra Leonen joukkueen yhteysmies John Koroma ei kuullut sellaista, että nuoret olisivat etukäteen suunnittelleet Suomeen jäämistä. Koroman mukaan pojat olivat haaveilleet Euroopan ammattilaiskenttien rahoista.

Suomesta turvapaikkaa hakeneita nuoria tuskin pikakäännytetään, koska Sierra Leonea ei voi pitää ns. turvallisena maana. Suomi on myöntänyt viime vuosina sierraleonelaisille oleskelulupia suojelun tarpeen perusteella maassa käytävän sisällisodan perusteella.

Sierra Leonen turvapaikanhakijat joutuvat luultavasti normaaliin hakemuskäsittelyyn, joka vie maksimissaan kaksi vuotta. Alaikäiset pyritään kuitenkin käsittelemään puolessa vuodessa.

Vuodesta 2001 lähtien Suomen Ulkomaalaisvirasto on ratkaissut 22 turvapaikkahakemusta Sierra Leonesta. Päätöksistä myönteisiä on ollut seitsemän ja kielteisiä viisitoista. Tänä vuonna ei ole tullut yhtään myönteistä päätöstä.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 22.08.2003)

Suomesta turvapaikkaa hakeneita nuoria tuskin pikakäännytetään, sillä Sierra Leonea ei voi pitää niin sanottuna turvallisena maana.

(Seitsemän uutiset 22.08.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.