Ulkoministeriö Estellestä: Onneksi ei henkilövahinkoja

Suomen ulkoministeriössä ollaan helpottuneita siitä, että avustuslaiva Estellen ja Israelin välikohtaus sujui rauhallisesti.

– Mikäli tiedot pitävät paikkansa, on hyvä, että tilanne ratkesi ilman henkilövahinkoja. Toivottavasti matka sujuu rauhallisesti loppuun saakka, kertoo ulkoministeriön Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan yksikön päällikkö Helena Tuuri.

Gazaan pyrkinyt avustuslaiva Estelle joutui tänään Israelin laivaston valtaamaksi. Se ohjataan nyt Ashdodin satamaan. Laivassa on kolmisenkymmentä ihmistä, joista kaksi on suomalaisia.

Tuurin mukaan Israel on pitänyt Suomen ajan tasalla tilanteesta, joten lopputulos ei sinänsä tullut yllätyksenä.

– Israel on koko ajan selkeästi ilmoittanut, ettei tule päästämään minkäänlaisia laivoja Gazaan. Eli jos laiva ei vapaaehtoisesti muuttaisi kurssiaan, he huolehtisivat siitä, että kurssi muuttuu, Tuuri sanoo.

Suomen edustaja menee Tel Avivista Ashdodiin auttamaan suomalaisten miehistön jäsenten järjestelyissä.

Apu välitettävä Israelin määräämän sataman kautta

Tuuri kertoo, että Ashdodin kautta kuljetetaan yleisesti Gazaan tarkoitetut avustustarvikkeet.

– Israel on toistanut moneen kertaan, että Gazaan ei voi purjehtia suoraan, vaan tavarat on toimitettava ensin israelilaiseen satamaan.

Entä onko yksittäisillä laivoilla merkitystä Gazan saarron purun kannalta?

– EU ja Suomi sen mukana on sitä mieltä, että Gazan saarron purkamiseksi olisi tehtävä poliittinen päätös. Se on ankara asukkaille ja vaikeuttaa rauhanprosessia. Mikä vaikutus on yksittäisellä laivalla, on hirveän vaikea sanoa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat