Mainos

Ulkoministerikään ei tiennyt Venäjän ja USA:n tapaamisesta Suomessa

Venäjän ja Yhdysvaltojen eilinen tapaaminen Suomessa oli niin salainen, etteivät edes kaikki Suomen ulkopolitiikan avainministerit tienneet asiasta etukäteen, kertoo Helsingin Sanomat.

Esimerkiksi ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) ei tiennyt tapaamisesta. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) sanoo, että hänelle "oli mainittu asiasta".

Tapaaminen oli ennakkoon ainakin presidentti Tarja Halosen ja puolustusministeri Jyri Häkämiehen tiedossa.

Ulkopoliittisen Instituutin johtaja Raimo Väyrynen korostaa, että Suomi ei ollut millään tavalla osapuolena tässä tapaamisessa. Huomenta Suomen haastattelema Väyrynenuskoo tapaamisensijoittuneen Suomeen käytännön syistä.

- Georgian kriisin jäljiltä korkean tason yhteydet Naton ja Venäjän välillä ovat edelleen jäissä. Näin siis tapaaminen Nato-maissa tai Venäjällä ei ollut mahdollista. Niinpä Suomi soveltuu maantieteellisesti ja poliittisestikin tällaista tapaamista varten.

Väyrynen sanoo, että kysymys on isoista Euroopan turvallisuuteen vaikuttavista asioista.

- Kyllä tällaisessa tapaamisessa on takana poliittiset ohjeet. Ne viittaavat siihen, että vaikka Venäjän ja Yhdysvaltojen poliittisissa suhteissa on edelleenkin pahojakin kipupisteitä, myös tällaisia luottamusta herättäviä toimia halutaan harjoittaa, eikä suhteita haluta missään tapauksessa päästää katkeamaan.

Yhdysvaltain ja Venäjän sotilasjohtajat tapasivat eilen Vantaalla. He keskustelivat muun muassa Georgian tilanteesta ja Yhdysvaltojen ohjuskilpihankkeesta.

(Huomenta Suomen uutiset 22.10.2008)

(MTV3-STT)

Suomessa hiljaisesti järjestettyjä korkean tason tapaamisia:

- 1990 syyskuussa Yhdysvaltain presidentti George Bush ja Neuvostoliiton presidentti Mihail Gorbatšov tapasivat.

- 1997 maaliskuussa Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton ja Venäjän presidentti Boris Jeltsin puivat Suomessa mm. Naton laajentumista.

- 2008 lokakuussa Venäjän yleisesikunnan päällikkö, armeijankenraali Nikolai Makarov ja hänen amerikkalainen virkaveljensä, amiraali Michael Mullen keskustelivat Georgian tilanteesta ja Yhdysvaltain ohjuskilpihankkeesta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.