Mainos

Ulkoministeri Tuomioja yllätystodistajaksi Irak-juttuun

Ulkoministeri Erkki Tuomioja haastetaan todistajaksi ns. Irak-oikeudenkäyntiin, jossa Anneli Jäätteenmäki ja Martti Manninen ovat syytteessä liittyen noin 40 ulkoministeriön asiakirjan vuotoon.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan haastaa oikeuteen entisen presidentin neuvonantajan Martti Mannisen puolustus. Anneli Jäätteenmäki ja Martti Manninen ovat kiistäneet virkasalaisuuden rikkomiseen ja yllytykseen liittyvät syytteet.

Tänään on käynyt ilmi, että kuukauden päästä alkavassa jutussa kuullaan kaikkiaan kuutta todistajaa.

Syyttäjä on nimennyt kaksi todistajaa. Helsingin rikospoliisin atk-ekspertti kertoo mitä tietoja Mannisen käyttämältä tietokoneelta löytyi.

Syyttäjän toisen todistajan, ulkoministeriön tietohallintojohtaja Martti Favorinin osalta teema on, että salaisten tietojen paljastaminen aiheutti vahinkoa.

Martti Mannisen puolustus sen sijaan hakee päinvastaista näkemystä. Sitä varten oikeuteen kutsutaan ulkoministeri Erkki Tuomioja. Lehtihaastatteluissa hän on sanonut, ettei Irak-kohu vahingoittanut Suomen ja Yhdysvaltain suhteita. Tuomioja on myös todennut, että Jäätteenmäki olisi oppositiojohtajana voinut saada kyseiset tiedot muutenkin.

Mannisen puolustus on myös jättänyt kirjallisena todisteena Paavo Lipposen Apu-lehdessä syksyllä julkaistun kolumnin. Siinä Lipponen kirjoittaa, ettei hänen ja presidentti Bushin keskusteluissa ollut mitään salaista. Lipposta ei kuitenkaan kutsuta todistajaksi.

Mannisen puolustus aikoo vielä nimetä todistajaksi yhden politiikan käytännöistä kertovan asiantuntijan. Hänen nimeään ei ole vielä ilmoitettu käräjäoikeudelle.

Anneli Jäätteenmäen puolustuksen ilmeisenä tarkoituksena on kumota Mannisen esittämä yllytysväite.

Jäätteenmäen eduskunta-avustaja Tuomas Kurttilaa kuullaan siitä, että Jäätteenmäellä ja Manniselle ei ollut yhteydenpitoa.

Oikeudenkäynti alkaa maaliskuun alussa.

(MTV3)

(Yhdeksän uutiset 09.02.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.