Mainos

Ulkoministeri Rice matkustaa Georgiaan

Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice matkustaa tänään Georgiaan keskustelemaan Georgian ja Venäjän välisestä konfliktista. Rice on verrannut puhjennutta kriisiä vuoteen 1968, jolloin Neuvostoliitto miehitti Tsekkoslovakian.

- Venäjän presidentti Dmitri Medvedevin mukaan sotatoimet ovat ohi. Toivon todella, että hän tällä kertaa pitää sanansa, Rice paukuttaa.

Rice tapaa vierailunsa aikana presidentti Mihail Saakashvilin. Ricella on mukanaan asiakirjoja, joiden toivotaan vahvistavan tulitaukoa Venäjän kanssa.

MTV:n Huomenta Suomessa vierailleen Helsingin yliopiston kansainvälisen politiikan professori Tuomas Forsbergin mukaan Ricen tiukka kielenkäyttö on tarpeellista.

- Tiukat lausunnot ovat osa diplomaattista peliä ja omiaan vahvistamaan omaa asemaa politiikassa, Forsberg selventää.

"Tiedossa lippujen heiluttelua"

Forsbergin mukaan Yhdysvalloilla ei ole tarjota Georgialle kummoistakaan sotilaallista apua - lähinnä vain humanitaarista apua. Hän uskoo Yhdysvaltojen tyytyvän Venäjän arvostelemiseen.

- Erilaisia painostuskeinoja on mietitty, kuten ulosheittämistä G8-ryhmästä ja vuoden 2014 olympiaisännyyden boikotoimista. Sotilaallisesta tuesta ei kuitenkaan ole kysymys, lippua vähän heilutellaan.

Georgian kriisi on hiertänyt suurvaltojen välejä. Venäjän ja Yhdysvaltojen välit lämpenivät vuonna 2001 terrori-iskujen jälkeen, mutta ovat kylmenneet vuosien saatossa. Forsbergin mukaan Georgian kriisi on näyte siitä, mitä voi tapahtua, kun ei tehdä yhteistyötä niissä asioissa, joissa Venäjä tahtoisi tehtävän.

Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice saapuu Georgiaan Ranskasta, missä hän toisti Yhdysvaltain vaatimuksen Venäjän nopeasta vetäytymisestä.

- Tiedossa on lippujen liehuntaa ja kansanjuhlaa, puhetta siitä, kuinka Amerikka tukee. Saakashvili toki ottaa kaiken propagandavoiton irti minkä voi. Poliittinen puoli on se, että voidaan ehkä keskustella Venäjän joukkojen vetäytymisestä alueelta, professori Forsberg miettii.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.