Ulkoministeri Paet puolusti Viron ulkopolitiikkaa

Ulkoministeri Urmas Paet korostaa, ettei Virolla ole yhteistyön tiivistämisessä mitään itsekkäitä syitä

Viron lisääntyvä yhteistyö Georgian, Ukrainan ja Moldovan kanssa ei ole suunnattu Venäjää vastaan. Ulkoministeri Urmas Paet korostaa, ettei Virolla ole yhteistyön tiivistämisessä mitään itsekkäitä syitä. Kyse on enemmänkin halusta auttaa näitä maita uudistumaan.

- Tämä taas on kaikkien etu, sanoo Paet.

Paet vastasi näin ex-puhemies Paavo Lipposen (sd.) Viron Venäjä-politiikkaa koskevaan kritiikkiin. Lipposen mukaan Viron ei ole syytä tiivistää yhteistyötä Georgian ja Ukrainan kanssa tavalla, joka hankaloittaisi suhteita Venäjään.

Paet korosti tiistaina Helsingissä, että jopa poliitikoilla on oikeus omiin mielipiteisiin.

- On mielenkiintoista kuulla erilaisia mielipiteitä, Paet sanailee.

Yhtä diplomaattisesti aiheeseen otti kantaa myös vierailua isännöinyt ulkoministeri Ilkka Kanerva (kok.). Kanerva korostaa, että kaikilla mailla on oma historiansa ja omat haasteensa.

- Kaikilla mailla on myös oikeus itse ratkoa haasteitaan.

Kanerva kuitenkin arvelee Lipposen tarkoittaneen, ettei Venäjää ole syytä eristää vaan pikemmin ottaa mukaan yhteistyöhön.

Virossa Lipposen puheet viime viikonloppuna eivät saaneet yhtä diplomaattista vastaanottoa.

Molemmat ulkoministerit korostivat tiedotustilaisuudessa maiden hyviä välejä. Yhteisymmärrys ei rakoillut edes Venäjän kaasuputki-hankkeen kommentoinnissa. Hankkeen ympäristövaikutusten selvitys on ministereiden mielestä avainasia, ei se, mistä putki kulkee.

Ministereiden kahdenkeskisessä tapaamisessa esille nousivat myös Venäjän WTO-jäsenyys, Afganistan ja Kosovo.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat