Mainos

Ulkomaisista pakastevadelmista norovirusta

Elintarviketurvallisuusvirasto suosittaa, että pakastevadelmat kuumennettaisiin ennen syömistä. Syynä suositukseen ovat eri puolilla Suomea ilmi tulleet norovirusepidemiat, joiden Evira epäilee johtuvan ulkomaisista pakastevadelmista.

Kuopiossa on tullut ilmi epidemia, joka on lähtöisin ravintolan vadelmakakusta. Kakussa oli käytetty koristeena kuumentamattomia vadelmia, jolloin asiakkaat olivat sairastuneet.

- Muissa marjoissa kuin vadelmissa ei ole ollut epidemioita. Vadelmassa norovirus ilmeisesti säilyy paremmin, kertoo Eviran ylitarkastaja Taina Niskanen.

Evira kehottaa kuluttajia ja suurtalouksia tarkistamaan hankkimiensa pakastevadelmien alkuperän ja ruokamyrkytysten välttämiseksi nauttimaan ulkomaiset vadelmat vasta riittävän kuumentamisen jälkeen. Ulkomaista alkuperää olevat pakastevadelmat pitää kuumentaa vähintään 2 minuutin ajan 90 asteessa.

Virukset pääsevät marjoihin esimerkiksi saastuneen veden välityksellä. Pakastaminen säilyttää virukset hengissä ja tartuntakykyisinä. Jos marjat käytetään sulatuksen jälkeen sellaisenaan tai ainoastaan niitä lievästi kuumentaen, virukset eivät tuhoudu. Kotimaisissa marjoissa virusta ei ole tavattu.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.