Mainos

Ulkomaisille pankeille luvataan apua USA:n roskapankista

Yhdysvaltoihin suunnitteilla olevan jättimäisen roskapankin luvataan auttavan myös ulkomaisia pankkeja. Valtionvarainministeri Henry Paulsonin mukaan ne ulkomaiset rahoituslaitokset, joilla on toimintaa Yhdysvalloissa, kuuluvat apupaketin piiriin.

- Jos rahoituslaitoksella on liiketoimintaa Yhdysvalloissa, se palkkaa amerikkalaisia työntekijöitä, jos sillä on ongelmia käteisvarojen puutteessa, niin sillä on sama vaikutus amerikkalaisiin kuin muillakin yhtiöillä, Paulson perusti kantaansa ABC-uutiskanavalle.

Siis esimerkiksi suuret brittipankit kuten Barclays ja Royal Bank of Scotland voisivat dumpata rasitteenaan olevat amerikkalaiset ongelmalainat uuteen roskapankkiin.

Poliittinen kuuma peruna

Valtava, noin 700 miljardia dollaria nielevä pankki on saatava kuitenkin ensin pystyyn. Yhdysvaltain kongressi on painiskellut suunnitelman kanssa koko viikonvaihteen ja työ jatkuu kiivaana koko viikon. Paulson toivoo, että kaikki selviäisi viikon kuluessa.

Yhdysvaltain kongressissa on kuitenkin selvää ristivetoa. Markkinavoimiin uskovat ja säätelyä vastustavat republikaanit vierastavat liittovaltion raskaskätistä väliintuloa; demokraattipuolue vaatii puolestaan tiukkoja suitsia Wall Streetille vastaavien kriisien välttämiseksi.

Roskapankkisuunnitelmasta kerrottiin julkisuuteen perjantaina ja markkinat reagoivat siihen myönteisesti. Vasta alkuviikosta nähdään kuitenkin se, onko suunnitelmilla todellista vaikutusta markkinoiden vakauteen.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.