Ulkomaiset yritykset heikoilla Suomen julkisissa tarjouskilpailuissa

Ulkomaiset yritykset pärjäävät huonosti Suomessa järjestetyissä julkisissa tarjouskilpailuissa.

Ulkomaiset yritykset voittavat vain harvoin Suomessa järjestettyjä julkisia tarjouskilpailuja. MTV:n uutisten tekemä selvitys EU-jäsenyyden ajalta kertoo, että esimerkiksi viime vuonna vain alle neljä prosenttia julkisista hankinnoista päätyi puhtaasti ulkomaiselle yritykselle.

Pohjois-Karjalan Prikaatin varusvarastosta Kontiolahden Kontiorannasta ei uskoisi tuontitavaraa löytyvän, mutta vihollinen on tunkeutunut jo rättivarastoon. Suomalainen sotilas taistelee englantilaisessa villapaidassa ja nukkuu pian itävaltalaisessa makuupussissa, jos nämä vielä koekäytössä olevat mallit hyväksytään. Päässä keikkuu jo europäähine.

Saksalaisen baretin käyttö voi tuntua epäisänmaalliselta. Pohjois-Karjalan Prikaatin esikuntapäällikkö Jouni Mattila kertoo, että näin ei ole vaan käyttömukavuus ratkaisee.

Puolustusvoimien muutamat varustehankinnat ovat harvoja kulutustavaroita, joiden toimittamisessa ulkomainen yritys on voittanut tarjouskilpailun. MTV:n uutiset tutki kaikki kooltaan kynnysarvon ylittävät julkiset hankinnat neljältä vuodelta, yhteensä yli 2000 kauppaa.

Ulkomaisten yritysten osuus oli korkeimmillaan heti EU-jäsenyyden alussa noin 7 prosenttia, mutta on sen jälkeen tasaisesti laskenut. Viime vuonna ulkomaiset yritykset voittivat enää alle 4 prosenttia hankinnoista.

Esim. Joensuun kaupunki ei ole saanut yhtään vastausta kansainvälisiin tarjouspyyntöihin. Ja tilanne on sama koko maassa, vaikka julkisia hankintoja tehdään vuodessa isolla rahalla, noin 13 miljardilla eurolla. Parhaiten ulkomaiset yritykset ovat saaneet toimituksia sairaaloihin. Sinne hankitaan teknologiaa, lääkkeitä, ja pientä kulutustavaraa kuten vaippoja ja käsineitä. Hankinnasta on tehtävä kansainvälinen tarjouspyyntö jos sen arvo ylittää alimmillaan 250 000 euroa.

Joku aina onnistuu. Autojen verotarrat toimitti muutama vuosi sitten englantilainen yritys, nyt sekin bisnes on loppunut. Keskusrikospoliisi hankki sormenjälkien tunnistamisjärjestelmän Ranskasta. Merenkulkulaitos tilaa poijuparistoja Liettuasta. Australiasta ostettiin lentomelun tarkkailujärjestelmä ja Portugalista veturinkuljettajien työvuorojärjestelmä.

vuosi julkisia hankintoja yht ulkomainen toimittaja kpl % 1995 496 37 7,45 1997 495 31 6,26 1999 413 21 5,08 2001 683 27 3,95 yhteensä ko vuosina 2087 116 5,55

Seuraavassa tutkimusjaksolla eniten tarjouskilpailuja voittaneiden yritysten kotimaat:

Ruotsi 36 kpl Saksa 27 Englanti 14 Italia 9 Hollanti 9 USA 6 Ranska 5 Norja 5 Sveitsi 3 Belgia 2 Liettua 2 Tsekki 1 Portugali 1 Itävalta 1 Espanja 1 Kanada 1 Unkari 1 Australia 1

Summa ei täsmää edelliseen lukuun 116 kpl, koska muutamissa isoissa kaupoissa on toimittajia useasta eri maasta.

Kuriositeettina voidaan kertoa, että Suomeen on onnistuttu tarjouskilpailuissa myymään ulkomailta esimerkiksi:

- armeijalle makuupusseja, villapaitoja, baretteja ja verryttelyasuja - teppiä, saksia, liimaa ja nitojia - meteorologinen viestijärjestelmä - keskusrikospoliisille sormenjälkien tunnistusjärjestelmä - sairaalakäsineitä ja vaippoja - tuulilasin autoverotarrat - Hämeenlinnan kirkon urut


(MTV3)

(Seitsemän uutiset 17.04.2002)

Kuvalähde:keme oy

OTSIKKO

Kansainvälinen kilpailuttaminen turhauttaa julkisia hankintoja tekeviä, nykyinen järjestelmä ei toimi.

JUONTO

Julkisia hankintoja tekevät kunnat ja valtion laitokset ovat turhautuneet kansainvälisten tarjouskilpailujen järjestämiseen. 0 GRAFIIKKA LISÄTTÄVÄ !!!!! Nykyinen järjestelmä ei toimi, koska tarjouspyyntöjä joudutaan tekemään liian pienistä kaupoista. MTV:n uutisten selvitys kertoo, että parhaiten Suomen EU-jäsenyyden aikana järjestetyissä tarjouskilpailuissa ovat menestyneet ruotsalaiset ja saksalaiset yritykset.

JUTTU

Mantsinen Oy rakentaa järeitä nostureita esimerkiksi satamiin. Suomessa nosturitilaukset ovat tähän saakka menneet lähinnä italialaisille ja saksalaisille yrityksille. Tämä yritys on nyt haastamassa ulkomaisia kilpailijoita.

100% stand up - Parhaiten 1 *cg01 atoim KEIMO LEHTINIEMI Liperi ulkomaisista yrityksistä Suomen julkisissa tarjouskilpailuissa ovat menestyneet koneiden ja laitteiden valmistajat. Tilaajina ovat lähinnä sairaalat, valtion laitokset ja isot kaupungit. Tällä nosturialalla ulkomaiset toimittajat joutuvat nyt tinkimään markkinaosuuksistaan.

MTV:n uutisten selvitys kertoo, että ulkomaiset yritykset menestyvät yhä huonommin suomalaisissa tarjouskilpailuissa. Osuus on pudonnut vajaasta kymmenestä prosentista alle 2 grafiikka sisään sanalla "parhaiten" neljään. Parhaiten pärjäävät ruotsalaiset. Tutkimusaikana he voittivat nelisenkymmentä tarjouskilpailua. Saksa on selvä kakkonen. Englantilaisilla, italialaisilla ja hollantilaisilla yrityksillä on muutama kauppa vuodessa. Euroopan ulkopuolelle Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja 3 grafiikka pois sanalla "tilauksia" Australiaan on mennyt satunnaisia tilauksia.

Vain aniharvaan tarjouspyyntöön tulee ulkomailta vastaus. 4 *cg01 haast materiaalipäällikkö REINO LEPPÄNEN Joensuun kaupunki 100% - Kyllä se vähän turhauttavalta tuntuu ja kun keskustelee kollegoiden kanssa niin ihan sama tilanne on muualla maassa.

Julkisista hankinnoista on tehtävä kansainvälinen tarjouspyyntö, kun ne ylittävät kooltaan raja-arvot. Nykyisellään järjestelmä ei näytä toimivan.

100% - Tää raja on niin alhainen 250.000 euroa että sillä ei nyt paljon mittään nykyaikana enää saa ja toinen on sitten nämä tarjousajat on niin pitkiä 52 vuorokautta eli me joudumme odottamaan tarjouksia liian kauan.

Puolustusvoimat on tilannut ulkomailta villapaitoja, baretteja ja makuupusseja. Varusvarastolla niiden taistelukestävyyttä pohditaan päivittäin. 5 *cg01 haast varastomestari TAISTO MARTIKAINEN Pohjois-Karjalan Prikaati

100% - Muuten hyvä puku, mutta kutistuu tuota erittäin paljon.

6 *cg01 www www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa Ulkomaisten yritysten osuus julkisista hankinnoista kutistuu sekin kuten varusmiehen tuontipaita, jos tarjouspyyntöjen eurorajoja korotetaan nykyisestä. Järjestelmän yksinkertaistamista valmistellaan jo.

Lue myös:

    Uusimmat