Mainos

Ulkomailta sateli onnitteluja Schröderille

Pian vaalituloksen selvittyä Gerhard Schröder alkoi saada onnitteluja eri puolilta maailmaa. Liittokansleri Helmut Kohlia puolestaan kiitettiin työstä, jota hän oli tehnyt kansainvälisten suhteiden alalla.

Britannian työväenpuolueen johtaja pääministeri Tony Blair luonnehti Saksan sosiaalidemokraattien voittoa loistavaksi. Blair arveli, että sosiaalidemokraattien voitto tekee tietä uudelle aikakaudelle. Hän muistutti, että keskusta-vasemmistolainen hallitus on jo Britanniassa ja Ranskassa. Blair sanoi lisäksi kunnioittavansa Saksan liittokansleria Helmut Kohlia kaikesta siitä, mitä hän on tehnyt Euroopan hyväksi.

Persson: yllättävän suuri voitto

Ruotsin pääministeri Göran Persson oli ilahtunut Saksan sosiaalidemokraattien voitosta. Hän oli yllättynyt voiton suuruudesta. Persson arveli, että Saksa saa sosiaalidemokraateista ja vihreistä koostuvan hallituksen. Perssonin oma puolue kärsi viikko sitten tappion vaaleissa. Ruotsin sosiaalidemokraatit pyrkivät nyt hallitsemaan vihreiden ja vasemmistopuolueen tuen turvin.

Venäjän kommunistit ja Jabloko onnittelivat

Venäjän kommunistisen puolueen johtaja Gennadi Zjuganov piti tervetulleena Saksan sosiaalidemokraattien voittoa. Zjuganov muistutti, että Saksa määrittelee pitkälti Euroopan ja maailman ilmapiirin. Hän toivoi, että Venäjän ja Saksan suhteet paranisivat vielä nykyisestä. Myös liberaali Jabloko-puolue onnitteli Saksan sosiaalidemokraatteja. Jablokon edustaja sanoi, että uudenaikaistaminen on tärkeää Saksalle uuden vuosituhannen koittaessa. Venäjän ulkoministeriön lausunnossa toivottiin, että hyvät suhteet Venäjän ja Saksan välillä jatkuvat, kertoi uutistoimisto Itar-Tass. Lausunnossa todettiin, että Saksa on Venäjän johtava kauppa- ja talouskumppani Euroopassa.

Ranskan Chirac onnitteli

Ranskan presidentti Jacques Chirac onnitteli vaalit voittanutta Gerhard Schröderiä ja lähetti viestin tukemalleen Helmut Kohlille. Chirac kutsui Schröderin vierailulle Ranskaan , "jos mahdollista, niin alkavalla viikolla". Ranskalaispoliitikot ovat aiemmin olleet huolissaan siitä, että vallan vaihtuminen heikentäisi Saksan ja Ranskan suhteita. Ranskan sosialistit olivat tyytyväisiä Saksan sosiaalidemokraattien voittoon. Oikeusministeri Elisabeth Guigou sanoi, että sosialististen ja sosiaalidemokraattisten hallitusten voimin voidaan rakentaa Euroopan unionia, jota ei alisteta rahavallalle.

Clinton odottaa hyvää yhteistyötä

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton onnitteli Schröderiä ja sanoi odottavansa hyvää yhteistyötä tämän kanssa. Hän muistutti Saksan olevan yksi Yhdysvaltain läheisimmistä liittolaisista. Clinton kiitti omasta ja amerikkalaisten puolesta Kohlia. Clinton muistutti Kohlin yhdistäneen Saksan ja vahvistaneen osaltaan euro-atlanttista yhteisöä ja maailman rauhaa.
(STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.