Ulkomailta kannetaan yhä enemmän olutta

Panimoliitto vaatii taas olutveroa alemmas.

Suomalaiset tuovat yhä enemmän olutta ulkomaanmatkoiltaan, ilmenee Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton Suomen Gallupilla teettämästä kyselystä. Sen mukaan oluen tuonti ulkomailta nousi viime vuonna jo 38,2 miljoonaan litraan.

Edellisvuodesta lisäystä oli 5,3 miljoonaa litraa eli 16 prosenttia. Ulkomaisten olutmerkkien osuus koko tuontimäärästä oli myös kasvussa ja nousi noin 30 prosenttiin. Oluen ja viinin kotivalmistus sen sijaan on yhä vähenemään päin. Panimo- ja virvoitusjuomaliittoa tuonnin lisääntyminen huolestuttaa siksi, että oluen myynti kotimaassa on vastaavasti laskenut. Viime vuonna panimoteollisuuden myynti kotimaassa väheni 6,4 miljoonaa litraa eli suunnilleen saman verran, kuin ns. harmaa tuonti lisääntyi.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuus haluaisikin hillitä oluen tuontirallia alentamalla kotimaista olutveroa. Liiton mukaan vaatimus on entistä ajankohtaisempi nyt, kun oluen tuontirajoitusten purkaminen on jo aloitettu.

-Vaikka tuonti vapautuu, EU:ssa ei ole yhteismarkkinoita oluen verotuksen osalta. Suomessa se on ylivoimaisesti korkein, meillä maksetaan olutveroa lähes kaksi kertaa enemmän kuin Ruotsissa ja kahdeksan kertaa enemmän kuin Virossa.

Saksaan nähden Suomen olutverotus on 16-kertainen, Panimo- ja virvoitusjuomaliiton toimitusjohtaja Risto Saarinen laskee. Lisäpaineita aiheuttaa Viron mahdollisesti lähestyvä EU-jäsenyys sekä Internetin kautta tapahtuvan alkoholikaupan yleistyminen.

Oluen ja muun alkoholiverotuksen muutoksista on tehty selvityksiä virkamiestasolla, mutta poliittisia päätöksiä asiasta ei ole tehty. Hallituksen taholta on viestitetty, että se olisi ajankohtaista vasta hallituskauden loppupuolella.

Väkevien tuonti kasvoi selvästi

Nyt tehtyä kyselyä varten haastateltiin tammi-helmikuussa noin tuhatta suomalaista. Heistä reilu kolmannes oli viimeksi kuluneen vuoden aikana tuonut maahan olutta, yhtä usea mietoja viinejä. Vajaa puolet oli hankkinut ulkomailta väkeviä alkoholijuomia.

Alkoholia tuoneiden osuus väestöstä on pysynyt kutakuinkin samana vuodesta 1994 lähtien, mutta ulkomailta kuskatut litramäärät ovat kasvaneet. Yhteensä kuluttajat toivat tämän selvityksen perusteella maahan viime vuonna noin 38 miljoonaa litraa olutta, 6,6 miljoonaa litraa mietoja viinejä sekä 2,7 miljoonaa litraa väkeviä viinejä ja aperitiiveja.

Väkeviä juomia tuotiin 9,2 miljoonaa litraa, kun määrä vuotta aiemmin oli vain 5,9 miljoonaa litraa. Gallupin tutkimuspäällikön Juhani Pehkosen mukaan lisäys oli yllättävän suuri. Lisäksi vastaajat myönsivät nyt ensi kertaa tuovansa yhtä matkaa kohti enemmän väkeviä kuin laki oikeastaan sallisi.

-Ilmeisesti ihmiset ovat alkaneet ajatella, että tuontirajoituksen ylittyminen puolella litralla ei tunnu missään, Pehkonen arveli. Saarinen myöntää, että panimoteollisuuden kannalta on sinänsä melko yhdentekevää, ostetaanko kotimaiset oluet Suomesta vai Tallinnasta.

-Mieluummin kuitenkin myisimme olutta halvemmalla täällä kotimaassa, niin että ihmisten ei tarvitsisi lähteä sitä ulkomailta hakemaan, Saarinen sanoi.

Enemmän haittaa olutrallista on ravintoloille, joiden anniskelumyynti on myös ollut laskussa. Pientä huolta panimoyhtiöissä aiheuttanee myös se, että varsinkin ylemmät toimihenkilöt ja opiskelijat tuovat ulkomailta entistä enemmän ulkomaisia olutmerkkejä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat