Mainos

Ulkomaiden kansalaisia poistuu Intiasta ja Pakistanista

YK on määränyt työntekijöidensä perheenjäsenet lähtemään Pakistanista ja Intiasta. Myös useat länsimaat ovat kehottaneet kansalaisiaan poistumaan maista.

YK on päättänyt evakuoida Intiassa ja Pakistanissa olevien työntekijöidensä perheenjäsenet sodanuhan takia, kertovat YK-lähteet Delhissä ja Islamabadissa. Nimettömänä pysyneen YK-lähteen mukaan päätös tehtiin New Yorkissa pikavauhtia ilmeisesti viime yönä.

YK:n päätös on linjassa useiden länsimaiden jo aiemmin tekemien evakuointipäätösten kanssa. Ainakin Yhdysvallat, Kanada, Britannia, Saksa ja Tanska ovat kehottaneet kansalaisiaan poistumaan tai olemaan matkustamatta Intiaan ja Pakistaniin.

Suomen ulkoministeriön lehdistöosaston päällikön Yrjö Länsipuron mukaan Intiassa olevien EU-maiden edustustot pohtivat tilannetta yhteiskokouksessa Delhissä tänään. Intiassa on kaikkiaan reilut 70 suomalaista. Pakistanissa suomalaisia on alle 40. Tilannetta seurataan, mutta toistaiseksi jo aiemmin annettu kehotus välttää tarpeetonta matkustamista maahan on voimassa. Suurin osa Pakistanissa olevista suomalaista on YK:n palveluksessa, joten heitä koskevat ensisijaisesti YK:n tekemät päätökset, Länsipuro kertoi STT:lle.

Intiassa iskuissa yksi kuollut ja kymmeniä haavoittunut

Jokapäiväiseksi muodostunut tykki- ja kranaattituli on jatkunut Intian ja Pakistanin rajalla Kashmirissa myös tänään. Puoleltapäivin Suomen aikaa kranaatti-iskussa haavoittui 17 ihmistä Intian puolella Kashmirissa. Poliisiasemaa kohti laukaistu kranaatti räjähti ohikulkijoiden joukossa. 16 siviiliä ja yksi poliisi haavoittuivat iskussa.

Aamulla Intian hallitseman Kashmirin kesäpääkaupungissa Srinagarissa tehtiin toinen kranaatti-isku, jossa kuoli yksi ihminen ja toistakymmentä haavoittui. Iskun tekijöiksi epäillään muslimisissejä.

Viimeisen vuorokauden aikana ainakin kahdeksan ihmistä on kuollut ja lähes 50 loukkaantunut eri kranaatti-iskuissa ja yhteenotoissa eripuolilla Kashmirin aluetta.

Ydinsota vaatisi 12 miljoonaa uhria

Mikäli tapahtumat kulkisivat pahimman kaavan mukaan, Intian ja Pakistanin ydinsodassa kuolisi jopa 12 miljoonaa ihmistä, arvioivat Pentagonin virkamiehet. Arvioon on kuitenkin laskettu ainoastaan välittömästi kuolevat, ei jälkikäteen nälkään, janoon tai tauteihin menehtyviä.

Pakistanin presidentti Pervez Musharraf pitää ydinsotaa Intian ja Pakistanin välillä mahdottomana ajatuksena. Musharraf sanoi tänään CNN:n haastattelussa, ettei kumpikaan maista ole niin vastuuton, että aloittaisi ydinsodan.

Intialla arvioidaan olevan noin 100 ydinkärkeä ja Pakistanilla noin 35.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.