Mainos

Ulkomaat vetosivat Israeliin Gazan saarron helpottamiseksi

YK:n avustustyöntekijät varoittivat, että ruoka-apu Gazassa joudutaan keskeyttämään, jos Israel ei lievennä alueen saartoa.

Kansainvälinen yhteisö on vedonnut voimakkaasti Israeliin, jotta se lopettaisi Gazan palestiinalaisaluetta kurjistavan saarron. Ahtaasti asutettu maakaistale jäi sunnuntaina ilman sähköä, kun alueen voimalaitos jouduttiin sulkemaan polttoaineen puutteen vuoksi.

Kairoon kriisikokoukseen kutsuttu Arabiliitto vaati YK:n turvallisuusneuvostoa koolle hätäistuntoon käsittelemään saarron aiheuttamaan humanitaarista kriisiä. Liitto halusi neuvoston tekevän kansainvälisen selvityksen Israelin tekemistä rikoksista palestiinalaisia vastaan.

EU:n komissio vetosi Israeliin, jotta se aloittaisi uudestaan polttoaineiden viennin Gazaan. EU:n ulkosuhteista vastaava komissaari Benita Ferrero-Waldner tuomitsi saarron kollektiivisena rangaistuksena.

- Olen ilmoittanut vastustavani tämänkaltaista Gazan asukkaiden kollektiivista rankaisemista, komissaari sanoi lausunnossaan.

Hän kehotti Israelia avaamaan Gazan vastaisen rajan humanitaariselle avulle ja muille tavaratoimituksille.

YK:n avustustyöntekijät varoittivat, että ruoka-apu Gazassa joudutaan keskeyttämään, jos Israel ei lievennä alueen saartoa.

YK:n palestiinalaispakolaisjärjestöllä UNRWA:lla on pulaa muun muassa toimituksiin tarvittavasta polttoaineesta. Järjestön mukaan avun jakaminen voidaan joutua lopettamaan jo keskiviikkona.

Israel sulki Gazan rajat viime viikolla vastatoimena palestiinalaistaistelijoiden raketti-iskuille.

Pääministeri Ehud Olmert sanoi kuitenkin Israelin pitävän kiinni saarrosta niin kauan kun palestiinalaisten Hamas-järjestö on alueella vallassa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.