Mainos

Ulkomaat kiirehtivät apua Perun järistysalueille

Viidensadan ihmisen arvioidaan kuolleen kymmenen järistyksen sarjassa, mutta uhrimäärän pelätään kasvavan pelastustöiden jatkuessa. Rannikkoalueella on ollut tänään voimakkaita jälkijäristyksiä.

Useat tahot ovat luvanneet hätäapua Perun maanjäristysten uhreille.

Yhdysvallat on ilmoittanut lähettävänsä maahan välittömästi 100 000 dollaria hätäapua. YK taas on päättänyt miljoonan dollarin hätäavusta, ja myös EU suunnittelee ainakin miljoonan euron pika-apua maahan.

Perun viranomaiset ovat aloittaneet avustuslennot Icaan, missä järistykset ovat jättäneet yli 80 000 ihmistä asunnottomiksi. Matkaan on lähtenyt 50 tonnia aputarpeita, kuten ruokaa ja lääkkeitä sekä telttoja.

YK:n apulaispääsihteeri Margot Wahlström arvioi illalla pelastustöiden lähteneen hyvin käyntiin.

Varmuutta maanjäristysten uhrien määrästä ei vielä ole, koska pelastustyöt ovat kesken. Viranomaisten tuoreimpien arvioiden mukaan kuolonuhreja on 470-500. Lisäksi ainakin 1500:n arvioidaan loukkaantuneen.

Valtava järistys ja useita jälkijäristyksiä

Perun maanjäristyksen keskus oli 150 kilometriä maan pääkaupungista Limasta kaakkoon.

Tuhoa tehneet maanjäristykset sattuivat Perun rannikolla keskiviikkoiltana ja torstain vastaisena yönä paikallista aikaa.

Pääjäristyksen voimakkuus oli valtava, kahdeksan Richterin asteikolla. Yhtä voimakkaita järistyksiä sattuu keskimäärin vain yksi vuodessa.

Järistyksen keskus oli Perun rannikolla pääkaupungista Limasta noin 150 kilometriä kaakkoon. Pääjäristystä seurasi yhdeksän voimakasta jälkijäristystä.

Järistysten sarja tuhosi useita kaupunkeja, surmasi satoja ihmisiä ja aiheutti vammoja sadoille ihmisille. Lisäksi kymmenet tuhannet ovat jääneet kodittomiksi.

Voimakkaat jälkijäristykset aiheuttivat paniikkia Perussa

Perussa maa on jälleen vavahdellut aiheuttaen paniikkia rannikkoalueella, missä arviolta 500 ihmistä sai surmansa edellispäivän voimakkaassa maanjäristyksessä.

Perun geofysiikan laitoksen mukaan vahvin jälkijäristys oli voimakkuudeltaan 5,5 richteriä ja se kesti 10 sekuntia. Ihmiset joutuivat paniikkiin erityisesti keskiviikkona pahoin tuhoutuneessa Piscon kaupungissa.

Pelastus- ja raivaustöitä vaikeuttavia jälkijäristyksiä on mitattu jo noin 300. Pelkästään tänään neljä niistä on ollut voimakkuudeltaan yli 4,0 richteriä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.