Mainos

Ulkomaantoimittamisen lyhyt oppimäärä

Oikeaan paikkaan, toimittamisen lyhyt oppimäärä. Mika Hentunen Mediapinta 2014, 227 s.

Arvio Pertti Nyberg

Pikän linjan ulkomaantoimittaja Mika Hentunen on kirjoittanut toimittajakokemuksistaan kirjan, jossa hän omia juttukeikkoja kuvatessaan antaa ohjeita samalle uralle aikoville.

Hentusen ohjeet ulkomailla työtä tekeville toimittajille ovat sparraavia: Älä jää tiedotustilaisuuksiin vaan yritä etsiä tilanteita, jossa voisit haastatella itse päätekijää. Kuuntele kollegoita, etenkin asiasta enemmän tietäviä toimittajia. Ole utelias äläkä tuo esille liikaa omia näkemyksiäsi. Ohjeet ovat sinänsä aika yksinkertaisia, mutta moni ulkomaantoimittaja ne jostain syystä unohtaa.

Oikeaan paikkaan -kirja on hyvä opus alasta kiinnostuneille ja myös monille kotitoimituksien pomoille, jotka kuvittelevat, että ulkomailla haastateltavien saaminen mikrofonin päähän on yhtä helppoa kuin esimerkiksi Suomessa ministerin saaminen haastateltavaksi.

Kirja keskittyy yksinomaan Mika Hentusen omiin juttu- ja kirjeenvaihtajakeikkoihin. Kirjan jutuissa yhdestä uutistilanteesta saatetaan siirtyä vuosikymmeniä aiemmin maapallon toisella puolella seurattuun uutistilanteeseen mikä tekee lukukokemuksesta hieman hajanaisen. Tämän hajanaisuuden Hentunen perustelee ymmärtääkseni sillä, että kirja on oppikirja ja joka luvussa keskitytään enemmänkin johonkin teemaan kuin kronologiseen tapahtumien luettelointiin.

Niinpä kirjan ensiluvussa kerrotaan toimittajan työssä ensiarvoisesta asiasta eli oikeasta ajoituksesta. Näistä ajoituksista Hentunen antaa sitten esimerkkejä omien kokemustensa kautta. Esimerkiksiksi Suomessa diplomaattina toiminut Pohjois-Korean Kim Jong-ilin velipuoli Kim Phyong-il oli vaikeasti tavoitteva haastateltava, mutta Hentunen - sanoisinko maalaisjärjellään - pääsi helposti miehen jäljille ja sai kun saikin lyhyen haastattelun.

Mielestäni kirjan parasta antia ovat Hentusen omiin kokemuksiin perustuvat pienet havainnot ja yllättävät hetket. Myös muutaman sivun ohjeistus tv-haastatteluun joutuvalle on hyvää luettavaa kaikille kameran eteen joutuville. Hentunen kertoo amerikkalaisprofessorista, joka kysyy haastattelijalta, haluaako hän seitsemän, 15 vai 20 sekunnin vastauksia vai mahdollisesti sellaisia, joista voi leikata näitä kaikkia. Tälläisiä haastateltavia toivoisi Suomeenkin - liian usein Suomenkin tv:stä kuuluu jopa 40 sekunnin vastauksia, joissa ei ole päätä eikä häntää.

Pertti Nyberg

Kirjoittaja toimii uutistuottajana MTV Uutisissa (ja tuntee teoksen kirjoittajan)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.