Mainos

Ulkomaankauppaministeri haluaa vientifirmoja lisää – "Täytyy löytää ilmaa siipien alle"

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen mukaan suomalaisten pienten ja keskisuurten yritysten vienti-into ulkomaille pitäisi saada kasvuun.

Suomen tavaraviennin arvo nousi kesäkuussa Tullin ulkomaankauppatilastoiden mukaan viisi prosenttia vuoden takaisesta. Kasvu johtui lähes yksinomaan laivatoimituksesta Saksaan. Huomenta Suomessa vieraillut Mykkänen muistuttaa, että viennin osuuteen Suomen bruttokansantuotteessa on vaikea vaikuttaa.

Silti kesäkuussa ministeripestinsä aloittanut Mykkänen kokee, että yksi keskeinen tapa mitata kauppaministerin tehtävän onnistumista on se, että vientiä ulkomaille tekevien yritysten määrä kasvaa.

– Olen aloittamassa kiertuetta, jossa tapaan nimenomaan pieniä ja keskisuuria yrityksiä, joiden pitäisi olla vientikasvussa, mutta he eivät vientikauppaa ole tehneet. Miten me saadaan tällaiset yritykset vientikauppaan? Onko se kiinni enemmän kotimaan toimintaympäristöstä, pitäisikö meillä olla enemmän edelläkävijämarkkinoita? Mykkänen pohtii.

Riskinottoon kannustettava

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen mukaan valtion pitäisi kannustaa enemmän yrityksiä riskinottoon, koska pk-yrityksissä vientikauppaan lähteminen on paljolti kiinni omistajan riskinottokyvystä ja -haluista.

– Siihen voidaan vaikuttaa verotuksen kautta omalla riskillä kasvamiseen. Olen pannut myönteisesti merkille, että eri puolueilla on kiinnostusta tähän yritysverotukseen. Se pitää minusta tehdä pitkäjänteisesti ja selkeyttävästi.

Lisäksi vientikauppaan lähtö riippuu paljolti henkisestä ilmapiiristä. Kilpailukykysopimus voi vaikuttaa positiivisesti työllistymiseen, mutta sen lisäksi Mykkäsen mukaan tarvitaan riskinottoon enemmän kannustavuutta.

– Se on sekä henkinen asia että myös verotusasia.

Esimerkiksi keskustapuolueen kannattamien investointivarauksien sijasta Mykkänen katsoisi enemmän omapääomaehtoisen investointien ja ja lainalla investoimisen veroeron tasaamista.

–  Investointivaraus on mittava ja kallis keino. Minun mielestä myönteistä on se, että keskustalla on sama tavoite vähentää yrittäjän riskinottoa, Mykkänen muotoilee.

Hovihankkija-ajat ohitse

Yritysten vientimahdollisuuksiin ministeri uskoo.

– Uskon, että tässä on mahdollisuus jos euroalue ei käänny uudelleen huonompaan suuntaan. Meidän kilpailukyky on lähdössä paranemaan päin, ja meillä on mahdollisuus että seuraavan kahden vuoden aikana vienti kääntyy kasvuun.

– Sen eteen meidän täytyy erityisesti tehdä töitä että viennissä mukana olevien yritysten lukumäärä nousisi. Meillä on paljon pieniä ja keskisuuria yrityksiä, jotka ei enää ole yhden ison yrityksen hovihankkijoina, eikä voi olla sen varassa, vaan täytyy löytää ilmaa omien siipien alle ja päästä tuonne maailmalle.

Katso koko haastattelu artikkelin yläpuolelta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.