Mainos

Ulkomaalaisviraston johtamisongelmat uhkana oikeusturvalle

Maahanmuuttajien lupa-asioita hoitavan Ulkomaalaisviraston (UVI) työnjohdolliset ongelmat uhkaavat Suomessa olevien ulkomaalaisten oikeusturvaa.

Eduskunnan oikeusasiamiehen Lauri Lehtimajan tuoreen selvityksen mukaan viraston johtamisongelmat vaarantavat hallitusmuodossa mainittavat hyvän hallinnon periaatteet - asioiden asianmukaisen ja ilman aiheetonta viivytystä tapahtuvan käsittelyn.

Lehtimaja viittaa selvityksessään erityisesti UVI:n johtajan Mielikki Tenhusen ja hänen alaistensa tulehtuneisiin henkilösuhteisiin. Selvityksessä korostetaan, että "huono työilmapiiri vaikeuttaa viraston toiminnan tehokasta johtamista ja pitkäjänteistä suunnittelua".

Lehtimajan päätelmät perustuvat tarkastuskäyntiin virastossa sekä sisäministeriön tilaamaan konsulttiselvitykseen. Suomen ulkomaalaispolitiikkaa johtavassa sisäministeriössä UVI:n johtamisongelmista ei kuitenkaan haluta keskustella. Sekä sisäministeri Jan-Erik Enestam (r.) että ministeriön ulkomaalaisosaston päällikkö Risto Veijalainen kieltäytyvät tiukasti kommentoimasta tilannetta.

Ulkomaalaisviraston ympärillä käy silti kova kuhina. Oman lisänsä asetelmaan tuo UVI:n tilaama konsulttiselvitys, joka on viraston vastaus käynnissä olevaan keskusteluun. Pian valmistuvaa selvitystä luonnostelee Työsuojeluhallituksen entinen ylijohtaja Pekka Kari.

Viivytyksillä vakavat seuraukset

Ulkomaalaiskysymysten parissa työskentelevät viranomaiset ja poliitikot pitävät UVI:n tilannetta vakavana. Johtamisvaikeudet nähdään ylimääräisenä lisänä viraston vanhoihin ongelmiin, jotka ovat juontuneet etupäässä taloudellisten resurssien vähäisyydestä.

Kansanedustaja Eva Biaudet'n (r.) mukaan lupahakemusten pitkät käsittelyajat ovat kohtalokkaita ennen muuta turvapaikanhakijoiden kannalta. -Odotusaikojen venyminen selvissäkin tapauksissa lisää turvapaikanhakijoiden mielenterveysongelmia.

Epävarmuus tulevaisuudesta voimistuu, ja samalla mahdollisuudet integroitua suomalaiseen yhteiskuntaan heikkenevät, toistaa RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja kannan, jonka jakavat myös pakolaisasioita hoitavat viranomaiset. Biaudet'n mukaan UVI:n johtamisongelmat ovat olleet tiedossa pitkään, ja ongelman hoitamista on peräänkuulutettu kauan.

Ulkomaalaisvaltuutettu Antti Seppälä puolestaan toteaa, että UVI:n vaikeudet ovat hankaloittaneet hänen työtään.
-Aina ei edes tiedä kenen kanssa UVI:ssa tulisi asioida, sanoo ulkomaalaisten ja viranomaisten yhteyksiä työkseen edistävä Seppälä. Hän arvostelee Ulkomaalaisvirastoa asioiden heikosta ja poukkoilevasta hoidosta.
-Jotenkin heidän otteensa on viime aikoina lipsahtanut. Hallinnon tulisi kuitenkin toimia moitteettomasti henkilöistä riippumatta, ulkomaalaisvaltuutettu muistuttaa.

Ulkomaalaishallinnon kaksi koulukuntaa

Antti Seppälän mukaan UVI:n vaikeudet ovat vain osa suomalaisen ulkomaalaishallinnon ongelmakenttää. Ulkomaalaisvaltuutettu ehdottaa koko ulkomaalaishallinnon järjestämistä uuteen uskoon. Yhtenä perusteena hän mainitsee ulkomaalaisvastaisen ilmapiirin, joka on pesiytynyt sisäministeriöön ja sen alaiseen Ulkomaalaisvirastoon.

-On olemassa kielteisen ajattelun vanha taakka, joka tarttuu nopeasti myös uusiin virkamiehiin, pahoittelee Seppälä, joka toivoo UVI:lta "avoimuutta yhteiskunnan suuntaan".
Käsitykseen virkamiesten ulkomaalaiskielteisyydestä yhtyy myös Eva Biaudet. Hänen mukaansa ulkomaalaishallinnossa on jopa korkeassa asemassa virkamiehiä, jotka suhtautuvat ulkomaalaisiin "hyvin kielteisesti".

Kovan linjan kannattajille on tosin olemassa vastavoima. Pehmeää linjaa ulkomaalaisasioissa edustaa muun muassa työministeriön maahanmuutto-osasto, jossa asenteiden uskotaan muuttuvan parempaan suuntaan. Maahanmuutto-osastossa silti tunnustetaan, että kahden koulukunnan ideologinen vastakkainasettelu on suomalaisen ulkomaalaishallinnon arkea.

Poliitikkojen keskuudesta apua ulkomaalaishallinnon ongelmiin ei juurikaan tarjota. Ulkomaalaiskysymyksiä pidetään yhä arkaluontoisina asioina, joihin ei mielellään tartuta. -Kyllä meitä aika vähän on, luettelee ulkomaalaiskysymyksistä kiinnostuneita poliitikkoja kansanedustaja Biaudet.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.