Ulkomaalaisten työehtojen valvontaa tehostetaan

Sisäministeri Kari Rajamäen (sd.) mielestä Suomessa on estettävä ulkomaalaisen työvoiman väärinkäyttö ja heidän hädänalaisen tilansa hyödyntäminen. Samalla on kuitenkin turvattava suomalaisten työntekijöiden asema mm. rakennusalalla.

Rajamäki muistutti maanantaina eduskunnassa ulkomaalaislain lähetekeskustelussa asettamastaan sisäministeriön työryhmästä, jonka tehtävänä on valmistella elokuun loppuun mennessä ulkomaalaisen työvoiman valvontaan liittyviä asioita. Valvonnan edellytyksiä pyritään parantamaan myös ulkomaalaislaissa.

Harmaata työvoimaa pyritään saamaan kuriin

Tätäkin kautta pyritään lisäksi vastustamaan talousrikollisuutta. Työmarkkinajärjestöt ovat ajaneet valvonnan tiukentamista ja harmaan työvoiman käytön saamista kuriin. Eduskunta aloitti maanantaina ulkomaalaislain käsittelyn lähettämällä sen valiokuntakäsittelyyn. Hyväksyminen siirtyy syysistuntokaudelle. Lainmuutos on sisällöltään periaatteessa sama kuin ennen vaaleja eduskunnassa jo ollut rauennut esitys.

Rajamäki myönsi, että ulkomaalaislakiesityksessä on asenteita jakavia kysymyksiä, joita eduskuntakäsittelyssä varmasti pohditaan. Yksi niistä on pikakäännytykseksikin kutsuttu nopeutettu turvapaikkahakemuksen käsittely.

Jo vuodesta 2000 saakka käytössä ollut nopeutettu menettely tulee kysymykseen vain joissakin tilanteissa. Sitä voidaan soveltaa, kun hakija tulee ns. turvallisesta lähtömaasta tai kun hakemusta pidetään ilmeisen perusteettomana. Sama koskee kielteisen päätöksen jälkeen tehtyä uutta turvapaikkahakemusta. Turvallisena lähtömaana on viime aikoina pidetty mm. Puolaa, Tshekkiä ja Slovakiaa.
Alaikäisille myönnetään oleskelulupa

Rajamäki korosti, ettei esityksen tarkoituksena ole muuttaa nykyisiä perusperiaatteita, jotka koskevat mm. yksin tulleiden alaikäisten tai heidän perheenjäsentensä oleskelulupia. Voimassa olevan ulkomaalaislain mukaan Suomeen yksin tulleelle alaikäiselle voidaan myöntää oleskelulupa kansainvälisen suojelun perusteella. Silloin lapsi voi saada vanhempansa Suomeen ilman toimeentuloedellytystä.

Käytännössä ei ole kuitenkaan tarkoitus antaa viestiä siitä, että Suomeen tuleva alaikäinen lapsi saisi aina vanhempansakin maahan. Tämä johtaisi helposti siihen, että lapsia lähetettäisiin edeltäkäsin maahan nykyistä herkemmin.
Uusi laki voimaan ensi toukokuussa

Liikenteenharjoittajalle voidaan esityksen mukaan määrätä seuraamusmaksu, jos hän laiminlyö velvollisuutensa varmistaa maahan tuomiensa ulkomaalaisten paperien asianmukaisuus. EU-direktiiviin perustuvat maksut ovat jo käytössä muissa EU-maissa kuin Suomessa ja Ruotsissa.

Tavoitteena on saada uusi laki voimaan ensi vuoden toukokuun alusta lukien. Silloin EU laajenee kymmenellä uudella jäsenmaalla. Uusien jäsenvaltioiden työvoiman vapaaseen liikkumiseen sovelletaan Suomessa kahden vuoden siirtymäaikaa. Sinä aikana käytössä voi olla kansallinen työlupamenettely. Rajamäki lupasi tätä koskevat esitykset eduskunnalle ensi syksynä.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat