Mainos

Ulkomaalaisten marjanpoimijoiden tilannetta selvitetään

Sisäministeriön ylitarkastajan mukaan ongelmia turistiviisumilla saapuneille metsämarjanpoimijoille aiheutta mm. se että heillä ei ole työlupaa eikä näin ollen myöskään sopimukseen pohjautuvaa oikeusturvaa, jos ongelmia tulee vastaan.

Sisäministeriö on aloittanut ministeri Kari Rajamäen pyytämän selvitystyön ulkomaalaisten marjanpoimijoiden tilanteesta. Ministeriön ylitarkastajan Wivi-Ann Wagello-Sjölundin mukaan yksi metsämarjojen poimijoiden merkittävimmistä ongelmista on se, ettei heillä ole työsuhdetta keneenkään.

Turistiviisumilla mustikoita poimimaan tulleet ulkomaalaiset on vapautettu työluvasta, toisin kuin esimerkiksi Suonenjoen mansikanpoimijat. Tilanteen vuoksi poimijoilla ei ole sopimukseen pohjautuvaa oikeusturvaa.

Lappiin tulleilla ukrainalaisopiskelijoilla on ollut tänä kesänä ongelmia matkan järjestäneen firman kanssa.

- Olemme miettineet, mikä on välitysfirman rooli. Jos välittäjän lupaukset ovat katteettomia, se on ongelma, Wagello-Sjölund sanoo.

Myös välitysfirmojen suhde suomalaiseen jokamiehenoikeuteen on sisäministeriön pohdinnassa.

Sisäministeriö on pyytänyt ulkomaalaisten marjanpoimijoiden tilanteesta pikaista lausuntoa rajavartiolaitokselta, poliisilta, työministeriöltä ja ulkoministeriöltä.

- Asiaa on pyydetty pohtimaan sekä lainsäädännöllisesti että käytännön tasolla. Lainsäädännöllisesti asiaan on kuitenkin vaikeaa puuttua, Wagello-Sjölund arvelee.

Hänen mielestään tiedottaminen on yksi ratkaisu. Oikea hetki siihen voisi olla, kun marjanpoiminnasta kiinnostunut hakee omassa maassaan Suomen-viisumia.

Rovaniemelle marjanpoimintaan tulleilla ukrainalaisilla oli vaikeuksia huonon marjasadon sekä majoituksessa ja kuljetuksissa tulleiden epäselvyyksien vuoksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.