Mainos

Ulkomaalaislakiluonnosta viilattu tiukemmaksi

Sisäministeriössä on kiristetty ehdotusta uudeksi ulkomaalaislaiksi. Esimerkiksi oleskeluluvan esteeksi riittäisi perusteltu epäily vilpistä. Uutta ulkomaalaislakia valmistellaan kiireellä ja se halutaan nopeasti läpi.

-

Sisäministeriössä on tiukennettu ehdotusta uudeksi ulkomaalaislaiksi. Kiistelty laki on parhaillaan lausuntokierroksella, mutta se on tarkoitus saada vielä nykyisen eduskunnan käsittelyyn. Ministeriön linja näyttää olevan se, että Suomeen toivottujen työntekijöiden byrokratiaa kevennetään, mutta kaikenlaiseen vilppiin yritetään puuttua ankarasti.

Rajavartiolaitos on ministeriön linjoilla. - Me olemme viime aikoina huomanneet enemmän näitä tapauksia. Lukumääräisesti heitä ei satoja tai tuhansia ole, mutta lukuisia kuitenkin. Tässä on erilaisia tapoja ja eri tarkoituksessa tulla Suomeen ja Suomen kautta Euroopan unionin alueelle, kertoo majuri Janne Piironen Rajavartiolaitokselta.

Vuosi sitten ulkomaalaislakia pohtinut työryhmä antoi ehdotuksensa. Siinä Suomeen toivottujen osalta lupabyrokratiaa kevennettiin, mutta muuten nykykäytäntö olisi säilynyt pitkälti ennallaan. Nyt sisäministeriössä lakia on viilattu useammasta kohtaa tiukempaan suuntaan, nimenomaan vilppiepäilyissä. - Tavoite ei ole ollut ruuvata tiukempaan suuntaan, mutta aina tällaisessa lainuudistuksessa pyritään estämään väärinkäytöksiä, perustelee sisäministeriön ulkomaalaisosaston ylijohtaja Pentti Visanen.

Ulkomaalaislakiluonnoksen tiukennukset näkyvät oleskeluluvan myöntämisen vaikeutumisessa. Oleskeluluvan esteeksi riittäisi perusteltu epäily vilpistä lupahakemuksessa. Näin halutaan kuriin lumeavioliitot ja valeopiskelu. Myöskään oleskeluluvan toimeentulovaatimus ei täyttyisi sillä, että hakija saa toimeentulotukea. Oleskeluluvan jatko evätään, jos henkilö saa kaksikin liikennesakkoa.

Uuden lakiehdotuksen mukaan turvapaikka asioissa sisäministeriö säilyttäisi romanijoukkojen takia säädetyn pikakäännytyksen. Turvapaikkahakemus pitäisi jättää jo rajalla, muuten sen uskottavuus heikkenee. Uusintahakemukset turvapaikka-asioissa voitaisiin käsitellä todella nopeasti. Turvapaikanhakijaa ei lakiluonnoksen perusteella kuitenkaan enää nimitettäisi turvapaikanhakijaksi. Uusi virallinen termi olisi kansainvälisen suojelun hakija.

Kiistelty lakiehdotus on tarkoitus saada vielä nykyisen eduskunnan käsittelyyn.
(MTV3)

(Yhdeksän uutiset 04.11.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.