Mainos

Ulkomaalaislakiin vaadittiin todellista pikakäännytystä

Kiistelty ja kauan valmisteltu ulkomaalaislain kokonaisuudistus herätti valiokuntakäsittelystä palattuaan jälleen vilkkaan keskustelun eduskunnassa.

Tämänpäiväisessä istunnossa väittelyä syntyi jälleen kerran varsinkin vihreiden ja kokoomuksen kesken Slovakian romanien taas virinneestä virrasta Suomeen ja siitä, mitä ongelmalle pitäisi tehdä.

Kokoomuksessa ja perussuomalaisten joukoissa perättiin lakiin todellista pikakäännytystä, joka mahdollistaisi ns. turvallisesta maasta tulevan turvapaikanhakijan palauttamisen saman tien jo rajalta. Lakiin tuleva ja jo muutaman vuoden käytössä ollut nopeutettu käsittely vie jo säännösten mukaisesti kahdeksan päivää.

Perussuomalaisten Raimo Vistbacka arveli, että Suomesta on tullut tai tulossa muut Euroopan maat jo kiertäneiden ylijäämäpakolaisten suojelualue.

Vistbacka ja hänen puoluetoverinsa Timo Soini ihmettelivät, miksei EU ryhdy toimiin vähemmistöjään sortavia maita vastaan. Perussuomalaisten mielestä EU:n jäseneksi vappuna liittyvän Slovakian jäsenyys tai ainakin kaikki maan saamat EU-tuet pitäisi jäädyttää, kunnes maan voidaan todeta kohtelevan romaniväestöään kunnolla.

Myös vasemmistoliiton Pentti Tiusanen piti EU:lta karkeana virheenä sitä, ettei unioni ole puuttunut Slovakian romanien kohteluun.

Kokoomuksen Marja Tiura ihmetteli, miksei Suomessa voida toimia samoin kuin Ruotsissa, joka on mahdollistanut pikakäännytyksen ja allekirjoittanut samat kansainväliset sopimukset kuin Suomikin.

Ihmisoikeusnäkökulmalla ratsastaneet vihreät pitivät Slovakian romanien ongelmia todellisina.

Hallitus ei lämmennyt pikakäännytykselle

Hallituksen puolesta salissa istunut sisäministeri Kari Rajamäki (sd.) huomautti, että ulkomaalaisviraston toimintaa tehostetaan Lappeenrannan ja Kuhmon uusilla toimipisteillä ja uusilla viroilla.

- Käsittelyä nopeuttamalla kohennetaan myös turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa, Rajamäki korosti.

Kokoomuksen, perussuomalaisten ja joidenkin muidenkin peräämää esitystä varsinaisesta perusteettomien turvapaikanhakijoiden pikakäännytyksestä hän ei luvannut.

Ulkomaalaislain kokonaisuudistus on Paavo Lipposen (sd.) jälkimmäisen hallituksen hanke, jota ei ehditty käsitellä edellisen eduskunnan aikana, vaan esitys raukesi.

Uusi sisäministeri Rajamäki toi edeltäjänsä Ville Itälän (kok.) johdolla valmistellun lakiesityksen nykyiselle eduskunnalle käytännössä sellaisenaan ilman uutta lausuntokierrosta.

Pääoppositiopuolue kokoomus on nyttemmin jyrkentänyt linjaansa pikakäännytysten osalta ja olisi hallintovaliokunnan mietintöön kirjauttamassaan vastalauseessa poistanut aikarajat, kun kyse on ilmeisen perusteettomasta turvapaikkahakemuksesta tai hakija on tullut Suomeen turvallisesta maasta.

(MTv3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.