Mainos

Ulkomaalaislakiin ei "mummopykälää"

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thorsin (r.) korostaa, että ulkomaalaisten isoäitien oleskelulupakäytäntöä ei voida muuttaa sisäministeriön toimilla. Hän hävisi tänään maahanmuuttopoliittisessa ministeriryhmässä kädenväännön ulkomaalaislain muuttamisesta.

- Sisäministeriö olisi voinut antaa uuden tulkintaohjeen vain uuden lain antamisen yhteydessä, Thors totesi päätöksen jälkeen.

Thorsin lisäksi ryhmään kuuluvat ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen (kesk.), sisäasianministeri Anne Holmlund (kok.), hallinto- ja kuntaministeri Tapani Tölli (kesk.), opetusministeri Henna Virkkunen (kok.), elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.), työministeri Anni Sinnemäki (vihr.) ja peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.).

Lainmuutos olisi tarkoittanut sitä, että oleskelulupa olisi voitu myöntää nykyistä useammin täysi-ikäisen Suomen kansalaisen vanhemmalle. Tätä niin kutsuttua mummopykälää alettiin kaivata viime keväänä, kun kaksi isoäitiä päätettiin käännyttää maasta.

Jo elokuussa kävi ilmi, että keskustan ja kokoomuksen eduskuntaryhmissä ei ole kannatusta mummopykälälle. Yksi syy oli pelko hakemusten määrän räjähdysmäisestä kasvusta.

- Ehdottamamme muutos olisi lisännyt hakemusten määrää, mutta arviomme mukaan ei kuitenkaan merkittävästi, Thors huomautti.

Ministeriöllä ei keinoja puuttua asiaan

Nykylain mukaan oleskelulupa voidaan myöntää muulle omaiselle kuin puolisolle, alaikäiselle lapselle tai alaikäisen huoltajalle vain, jos tarkoituksena on joko jatkaa aiemmin vietettyä kiinteää perhe-elämää tai muu omainen on täysin riippuvainen Suomessa asuvasta Suomen kansalaisesta.

Sisäministeriön muistiossa huomautetaan, että ulkomaalaislain oleskelulupapykälässä ei ole säädetty valtuutta sen täsmentämiseen asetuksella. Soveltamisohjeilla ei taas voida sivuuttaa vakiintunutta oikeuskäytäntöä. Ministeriö ei voi myöskään pidättää itselleen ratkaisuoikeutta Maahanmuuttovirastolle kuuluvassa asiassa.

- Erillinen oikaisuelin kykenisi ohjaamaan ja tarvittaessa muuttamaan säännösten soveltamiskäytäntöä, sisäministeriön muistiossa todetaan.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.