Mainos

Ulkomaalaislain käsittely siirtyy vaalien jälkeen

Hallituksen esitys uudesta ulkomaalaislaista raukeaa, sillä eduskunta ei ennätä käsitellä lakiesitystä ennen eduskuntavaaleja.

Ulkomaalaislain käsittely siirtyy seuraavalle eduskunnalle.

Eduskunta ei odotetusti ehdi käsitellä uutta ulkomaalaislakia ennen vaalikauden päättymistä. Hallituksen esitys raukeaa ja lainmuutoksen mahdollinen uusi vireillepano jää seuraavan hallituksen tehtäväksi. Raukeaminen kävi selväksi eduskunnan perustuslakivaliokunnassa, jonka olisi pitänyt antaa esityksestä lausunto. Käsiteltävänä olevien asioiden ruuhkautumisen vuoksi valiokunta joutuu kuuntelemaan viimeisiä asiantuntijoita vielä 14. helmikuuta.

Kun eduskunnan työ päättyy jo 18. helmikuuta, lausunto jää tekemättä. Mitään mahdollisuuksia ei ole siten myöskään varsinaisen mietinnön laatimiseen ja sen täysistuntokäsittelyyn. Perustuslakivaliokunta aikoo kuitenkin toimittaa saamansa asiantuntijoiden kannanotot tiedoksi sisäministeriölle, jossa lakiesitys on valmisteltu.

Ulkomaalaislain kohtalo osattiin ennakoida, koska se annettiin eduskunnalle viime tipassa ennen joulua. Esitys on lisäksi hyvin laaja, siinä on sivuja yli 300 ja pykäliäkin yli 200. Esityksen valmistelua värittivät kiistely ns. pikakäännyttämisestä ja perheiden yhdistämisestä. Sisäministeri Ville Itälä piti tiukasti kiinni siitä, että uuteenkin lakiin kirjattaisiin jo käytössä oleva turvapaikkahakemusten nopeutettu käsittely tietyissä tapauksissa. Se on vähentänyt selvästi perusteettomien hakemusten määrää.

Perheiden yhdistäminen voisi esityksen mukaan tapahtua siinä maassa, jossa vanhemmat oleskelevat. Yhdistäminen voidaan toimeenpanna myös Suomessa, jos se on alaikäisen lapsen edun mukaista. Ajatuksena on ollut torjua väärinkäytöksiä eli lapsen lähettämistä etukäteen Suomeen, jota vanhemmat voisivat hakea sieltä turvapaikkaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.